Nesten sikre på skjulte kammere i Tutankhamons grav etter radarsøk

Ifølge egyptiske myndigheter.

 HEMMELIGHETSFULL FIGUR:  Forskerne er nesten sikre på at Tutankhamons grav har skjulte gravkammere. Her er en av statuene laget til ære for faraoen. Foto: Werner Forman Archive/ Egyptian Museum, Cairo Location: 44
HEMMELIGHETSFULL FIGUR: Forskerne er nesten sikre på at Tutankhamons grav har skjulte gravkammere. Her er en av statuene laget til ære for faraoen. Foto: Werner Forman Archive/ Egyptian Museum, Cairo Location: 44Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne er 90 prosent sikre på at det er skjulte kammere bak en av veggene i Tutankhamons gravkammer, opplyser Egypts minister for oldtidsminner, Mamdouh al-Damati, lørdag.

Dataene fra undersøkelser med radar og infrarødt kamera skal nå sendes til Japan for en detaljert gjennomgang, sier ministeren.

Har trolig funnet dronninggrav Granskningen ble gjennomført etter at den britiske egyptologen Nicholas Reeves sa at en grundig gjennomgang av fotografier og andre data fra gravkammerets nordre vegg kunne tyde på at det skjulte en åpning til enda et kammer.

Reeves mener at kammeret kan inneholde graven til dronning Nefertiti, som var gift med Tutankhamons omstridte far Akhenaten.

Hun er foreviggjort gjennom en berømt byste som er utstilt i Neues Museum i Berlin. Nefertiti er etter alt å dømme ikke Tutankhamons mor.

- Døde av epilepsi Tutankhamons grav ble oppdaget i 1922 og er unik blant faraoenes gravkammere i Kongenes dal i Luxor. Ulikt de fleste andre gravene, var den ikke blitt plyndret i oldtiden.

Historisk er det fastsatt at faraoen døde i år 1424 f. Kr., kun 19 år gammel, etter å ha styrt sitt rike i litt over ti år.

Vitenskapsmagasinet New Scientist meldte tidligere i år at dødsårsaken hans trolig var et epileptisk anfall.

Unge og feminine trekk I en artikkel i Epilepsy & Behavior skrev forsker og kirurg ved Imperial College London i Storbritannia, Hutan Ashrafian, at Tutankhamon hadde tinninglappepilepsi.

Forskeren påpeker likheter mellom Tutankhamons levninger - og hans slektningers.

- Det finnes mange teorier rundt faraoens død, men de har alle dreid seg om hver farao individuelt, sier forsker Hutan Ashrafian. 

For i tillegg til at mange i faraoens slekt døde unge, hadde de også tydelige feminine kroppsbygninger - som uvanlig store bryster og brede hofter.

Dette gjelder Smenkhkara og Tutankhamons trolige far - faraoen Akhenaten. Faraoene før Akhenaten - Amenhotep III og Tuhtmose IV ser også ut til å ha hatt disse trekkene, og alle døde i ung alder.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram