- Nesten som 17. mai

Folket hyllet kongen og friheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Litt før halv elleve i dag kom Kongen og Dronningen kjørende i åpen bil nedover Karl Johan, fra Slottet til Stortinget, hvor de skulle være tilstede under Minnemøtet for 7. juni 1905. Kronprinsparet kom kjørende i egen bil ned paradegaten, hvor soldater fra H.M Kongens Garde, Telemark Bataljon, krigsskolen og rekruttskolen på Madla hadde tatt oppstilling i solskinnet.

En glissen samling ved slottet i formiddag vokste etter hvert til en stor folkemasse på Karl Johan som klappet og jublet for unionsoppløsningen - og ikke minst for den friskmeldte Kongen.

Markeringen av unionsoppløsningen i dag er det første oppdraget hans siden han ble hjerteoperert 1. april.

- En fin markering

Både dronningen og Mette-Marit var bunadskledde, men ellers i befolkningen var det lite nasjonaldrakter. Men noen flagg, mye folk og mye iskrem var det i gatene - nesten som på 17. mai.

- Ja, det er litt som 17. mai. Det er i hvert fall en veldig fin markering, sa Lars Kristian Skattebu, som feiret unionsoppløsningen på Karl Johan sammen med kona Saskia A. Van Veen og datteren Sina Alida Van Veen-Skattebu.

Svenskene vil ha unionen tilbake, men Skattebu tror ikke nordmennene mener det samme.

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg vil i hvert fall ikke det, ler han, før familien forsvinner videre for å se på innseilingen av skoleskipet på havna.

FØRSTE DAG PÅ JOBB: Minnemøtet i Stortinget i dag var Kongens første oppdrag siden hjerteoperasjonen. Foto: Scanpix
FØRSTE DAG PÅ JOBB: Minnemøtet i Stortinget i dag var Kongens første oppdrag siden hjerteoperasjonen. Foto: Scanpix Vis mer

Ordensforstyrrelse

Det eneste som nesten klarte å ødelegge stemningen i dag var en demonstrasjon fra seks maskerte personer som la seg ned i krysset Rosenkrantzgate/ Karl Johan for å hindre den kongelige bilkortesjen. Det klarte de imidlertid ikke.

- Kortesjen med de kongelige ble ikke hindret, men politiets motorsykler måtte vike litt unna, opplyser operasjonsleder Kjell Hjulstad ved Oslo politidistrikt til VG Nett.

Alle seks ble pågrepet for ordensforstyrrelse.

Hyllet Michelsen

Stortingspresident Jørgen Kosmos tale ble overført slik at også de som sto utenfor Stortinget fikk høre. Kosmo talte om bakgrunnen for det historiske vedtaket om å skille de to landene, og hyllet Christian Michelsen og hans rolle i oppløsningen av unionen.

Her kan du lese mer om hva som skjedde for nøyaktig hundre år siden i Stortinget.

Stortingspresidenten snakket også om fremtiden for Norge som nasjon.

- I 2005 er vi opptatt av om vi klarer å holde på interessen for demokratiet og å holde det levende. Dette har betydning for utviklingen av vårt folkestyre de neste hundre år, sa Kosmo.

De kongelige forlot Minnemøtet klokken 11.40.

Konserter

Andre arrangementer i hovedstaden i dag er blant annet Festforestilling i Oslo konserthus og gratiskonsert på Rådhusplassen med blant andre Turboneger, Kurt Nilsen og Big Bang.


Les mer om hva som skjer rundt om i landet i dag
her.

I BUNAD: En bunadskledt Mette-Marit forlater Stortinget.
DEMONSTRANTER: Seks ungdommer la seg i veien for den kongelige kortesjen, og ble innbrakt av politiet.
FEIRET: Saskia A. Van Veen og Lars Kristian Skattebu med datteren Sina Alida feiret 7. juni på Karl Johan.
17.mai-stemning: Is, pølse og leskedrikk i sola for disse guttene fra fartøyet KNM Bergen.