Nesten ti år gammelt drap opp for retten

To menn tiltalt.

SKJØT KAMERAT: En 35-årig somalisk mann har tilstått å ha drept en kamerat på Johan Sverdrups plass på Torshov natt til 24. mars 2008. Men han nekter å ha gjort det med overlegg. Foto: Dagblad-tipser, politiet
SKJØT KAMERAT: En 35-årig somalisk mann har tilstått å ha drept en kamerat på Johan Sverdrups plass på Torshov natt til 24. mars 2008. Men han nekter å ha gjort det med overlegg. Foto: Dagblad-tipser, politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

(Dagbladet): I neste uke står to somaliske menn i 30-åra tiltalt i en drapssak det har tatt nærmere ti år å få opp for retten. Den lange tida skyldes hovedsakelig at de tiltalte ikke har vært tilgjengelige samtidig.

Nekter overlegg

De to mennene er tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til dette, i hht. straffelovens paragraf 233, som kan gi lovens maksstraff, 21 års fengsel.

Den hovedtiltalte, en 35-åring, flyktet fra Norge etter drapet i 2008 og ble først pågrepet i fjor, etter fingeravtrykktreff i Tyskland. Den andre, en 33-åring, ble utvist fra Norge i 2013 og meldte seg for norske myndigheter i Kenya i vår.

Han har måttet leve med det han har gjort, og har hatt det veldig, veldig tungt. Tor Even Gjendem, forsvarer for 35-åringen

- Han erkjenner å ha begått drapet, men nekter for at det skjedde etter forutgående planlegging. Han gruer seg til hovedforhandlingen, til å møte de pårørende, sier 35-åringens forsvarer Tor Even Gjendem til Dagbladet.

Nachspiel

Det var natt til 24. mars 2008 at fem unge somaliske menn møttes på Johan Sverdrups plass på Torshov i Oslo. Møtet endte med at to av dem ble skutt; den ene døde, mens den andre overlevde med mindre skader.

- De skulle møtes for å dra på nachspiel, som kom i stand via 33-åringen, en felles bekjent av alle. Så oppsto det en krangel, med min klient mot de andre - og det ble avfyrt skudd, sier Gjendem.

Politiet mener på sin side at de to tiltalte planla å drepe offeret, og at de lurte ham til møtestedet for å ta livet av ham der. Dette benekter altså 35-åringen.

- Ikke noe liv

Advokaten forklarer at klienten har levd en omflakkende tilværelse på rømmen.

FORSVARER 35-ÅRINGEN: Bernt Heiberg fra Matrix Advokater. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
FORSVARER 35-ÅRINGEN: Bernt Heiberg fra Matrix Advokater. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

- Han har måttet leve med det han har gjort, og har hatt det veldig, veldig tungt. Det har ikke vært noe liv, sier Gjendem.

Forsvareren forklarer at den unge mannen kom til Norge som enslig asylsøker, men forlot mottaket og dro til Oslo.

- Der levde han et gateliv og kom inn i et tungt rusmiljø, sier advokaten.

Klienten ble utlevert fra Tyskland i fjor vår. Ifølge NRK brukte han falsk identitet, men ble avslørt da han ble innblandet i en voldssak og fingeravtrykket hans ga treff i den internasjonale etterlyst-basen.

- Unndro seg ikke

33-åringen meldte seg selv for politiet kort tid etter hendelsen, og satt fire måneder i varetekt. Han ble sluppet ut fordi den medtiltalte 35-åringen ikke var å finne.

Tiltalen mot de to forelå allerede i januar i år, etter at 35-åringen var sporet opp - men da var 33-åringen borte. Han er nå kommet til rette, og hovedforhandlingen kan endelig gjennomføres.

33-åringens forsvarer Bernt Heiberg avviser at klienten har prøvd å unndra seg straffeforfølgelse.

- Han har hele tida vært innstilt på å møte i retten, og meldte seg for den norske ambassaden i Nairobi da han hørte at politiet lette etter ham. Han kom til Norge i mai, sier Heiberg til Dagbladet.

Utvist

Advokaten forklarer at klienten forlot Norge i 2013 etter et utvisningsvedtak. Han tilskriver politiets vanskeligheter med å finne ham problemer med kommunikasjonen i Afrika.

- Det er ikke så lett å få gitt beskjed, sier han.

FORSVARER 33-ÅRINGEN: Bernt Heiberg fra Advokatfirmaet Elden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER 33-ÅRINGEN: Bernt Heiberg fra Advokatfirmaet Elden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

33-åringen har sittet varetektsfengslet siden returen til Norge. Heiberg opplyser at klienten nekter straffskyld.

- Motivet er det store spørsmålet. Det framstår som helt uklart, sier han.

Han legger til:

- Det er veldig spesielt å møte i retten nesten ti år etter at forholdet skjedde.

- Ikke strafferabatt

Statsadvokat Peter André Johansen opplyser at saken hovedsakelig var ferdig etterforsket for ni år siden.

- Men vi har ikke hatt de tiltalte samlet, sier Johansen til Dagbladet.

- Hva var motivet for drapet?

- Vi ser visse elementer av motiv, men det vil forhåpentligvis komme fram under hovedforhandlingen, sier statsadvokaten.

Johansen avviser at det ligger an til strafferabatt fordi det har tatt lang tid å få saken opp for retten.

- Det er ikke noe spesielt ved dette. Her har vi et drap med to tiltalte, som har vært fraværende, men nå er funnet. Jeg kan ikke se at strafferabatt blir aktuelt for dem, konstaterer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer