Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesten toll-fritt i sommer

Sprit og narko flyter friere over grensa til Norge i sommer. Tollvesenet har for få sommervikarer, og sjansen er minimal for at du blir sjekket i tollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis blir tre av 100 som passerer grensen, kontrollert av tollerne. I sommer er muligheten for å bli stanset enda mindre, skriver Aftenposten.

Leder Ragnhild S. Folgerø i Norsk Tollerforbund sier at årsaken er tollernes ferieavvikling.

Ved Svinesund passerer rundt 25 000 tollstasjonen hvert døgn. Selv om tollerne også sjekker den vanlige persontrafikken, er de mest opptatt med de 400-500 lastebilene som passerer hvert døgn. Den lave kontrollvirksomheten bekymrer Tollerforbundet.

Ikke lenger «filter»

- Tidligere var Tyskland, Danmark og Sverige langt på vei et «filter» som fanget opp mye av smuglervarene som var på vei til Norge. Men etter at disse landene, som følge av EUs politikk har bygget ned sine toll- og kontrollmurer, vet vi at mer slipper igjennom, sier Folgerø.

Tollvesenet tar ikke inn sommervikarer i større omfang. Årsaken er at det tar fire år å ut danne hver tollkyndig person.

- Vi kan ikke bare ta folk rett inn fra gaten, og sette dem til å utføre kompliserte tolloppgaver. Vi har mulighet til å bruke noen av dem som er under utdannelse, men kontrollvirksomheten er noe lavere nå om sommeren enn ellers i året, sier assisterende tolldirektør Finn Fredriksen.

Etterretning

I Vestfold og Telemark tolldistrikt er det i sommer ofte bare en toller på vakt for å kontrollere de rundt 5 000 reisende som hvert døgn kommer sjøveien til Sandefjord, Larvik, Langesund og til Sandefjord lufthavn, Torp. I tillegg kommer 3 500 skipsanløp årlig fra utlandet.

Tolldirektør Marit Wiig er ikke enig i at situasjonen gir grunn til bekymring:

- Å sjekke absolutt alle ville blitt så dyrt at Stortinget ikke ville godtatt det. Derfor må vi belage oss på stikkkontroller og enkelte storaksjoner. Dessuten har vi et godt etterretningssamarbeid med utlandet og får mange tips om hva som er underveis, sier Wiig til Aftenposten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media