- Nesten uansett hvilke etater du oppsøker her i landet, blir du møtt av kø

Per Sandberg (Frp) langer ut mot det rødgrønne «køsamfunnet» .

LEI KØ: Frp-nestleder Per Sandberg langet ut mot det rødgrønne «køsamfunnet». Her besøker han Skien fengsel. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
LEI KØ: Frp-nestleder Per Sandberg langet ut mot det rødgrønne «køsamfunnet». Her besøker han Skien fengsel. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nesten uansett hvilke etater du oppsøker her i landet, blir du møtt av kø. Enten en fysisk kø av mennesker, eller lang ventetid, sier Frp's Per Sandberg til Dagbladet.

Fremskrittspartiets 1. nestleder kan ramse opp en rekke køer som han mener den sittende regjeringen har skapt gjennom de siste åtte årene, og som han mener totalt koster samfunnet milliarder av kroner.

- Ta soningskøen for eksempel. Per nå står det rundt 1200 personer i kø for å få sonet sin straff ved norske fengsler. Både sittende justisminister Grete Faremo (Ap) og hennes forgjenger Knut Storberget (Ap), har valgt enten å løslate fanger før soningstiden er omme, eller overføre de som soner fra fengselsceller til hjemmesoning og elektronisk soning, sier Sandberg.

- Betimelig å sette fokus på norsk kriminalpolitikk Som Dagbladet har omtalt tidligere i dag, har 23-åringen som i går ble siktet for drapet på Anja Weløy Aarset ventet siden januar på å sone en drapstrussel-dom. Det tok over fem måneder fra han ble dømt, til saken ble rettskraftig.

Men i motsetning til tidligere Frp-formann Carl I. Hagen, vil ikke Frp-nestlederen knytte sin kritikk av det rødgrønne køsamfunnet til drapssaken i Ålesund. Det understreker kommunikasjonsrådgiver André R. Kolve i Frp overfor Dagbladet.

Til NRK Dagsrevyen sier Sandberg likevel:

- Det er betimelig å sette fokus på norsk kriminalpolitikk. Det er det ingen tvil om. Det har Carl I. Hagen helt rett i.

Køer over alt Sandberg viser videre til at det står rundt 279 00 personer i helsekø og at det ved Borgarting lagmannsrett nå er om lag to års ventetid på få behandlet straffesaker.

- De færreste står heldigvis ikke i noen av disse køene, men jeg er sikker på at veldig mange kjenner noen som opplever dette. Ja, du trenger jo ikke gå lenger enn til Statens vegvesen for å få utstedt nytt førerkort eller registrere en bil før du opplever lange køer, sier Sandberg.

- Umenneskelige oppgaver Han forteller at Fremskrittspartiet også i denne valgkampen har forsøkt å sette fokus på asyl- og innvandringspolitikken. Sandberg viser til at UDI nå har 29 000 saker som ikke er behandlet.

- Alle forstår at dette er en umenneskelig oppgave for de som jobber i UDI. Jeg har snakket med flere UDI-ansatte som er oppgitt over situasjonen. Det er overhodet ikke deres feil, men det rigide systemet som den sittende regjeringen har videreført fra Bondevik II-regjeringen, sier Sandberg, og tilføyer at personer som har fått utvisningsvedtak i snitt må vente 18 måneder før de blir uttransportert fra Norge.

- Også i NAV er det store problemer med treg saksbehandling. Riksrevisjonen har sagt at dersom alle ansatte holdt snittet, kunne 300 årsverk vært frigjort.

Sandberg reagerer også på at regjeringen har bestemt at kommunene ikke skal få anledning til å registrere hvor mange personer som venter på sykehjemsplass.

- Det vi vet er at det også her er lange køer, men noe eksakt antall får vi altså ikke vite fordi det ikke er lov å registrere hvor mange som faktisk venter på plass. Et siste eksempel på det køsamfunnet regjeringen står til ansvar for, er situasjonen ved byggesaksavdelingene i kommunene. I noen kommuner er det så mye som ni måneders ventetid behandling av klager på byggesøknader, sier Sandberg.