- Nesten umulig å få dømt i Norge

Kommunalminister Erna Solberg sier det nesten er umulig å få dømt personer som mulla Krekar i Norge, og står fast på at han skal kastes ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Solberg vil ikke kommentere Økokrims beslutning om å løslate mulla Krekar, men sier likevel følgende:

- Først og fremst oppfattes Krekar-saken som veldig forvirrende for folk. I en del norske organisasjoner finner vi den naive troen på at det er lett å straffeforfølge folk i Norge. Det er nesten umulig å straffeforfølge noen når det har skjedd i et annet land, og når det ikke er del av et rettsoppgjør i et annet land, sier Solberg til Dagbladet.

Hele etterforskningen mot mulla Krekar dreier seg om lovbrudd han er anklaget for å ha begått i Nord-Irak. Solberg sier at den politiske uroen i Nord-Irak gjør det vanskelig med en ryddig rettsprosess.

- Jeg ser for meg at mulla Krekar med tida enten kan stilles for en lokal domstol i Irak, eller for en internasjonal domstol, sier Solberg.

Oppsiktsvekkende

Solbergs uttalelse kan ha politiske konsekvenser siden det er hun og resten av regjeringen som i siste instans må gi klarsignal for en eventuell tiltale av mulla Krekar. Når Økokrim er ferdig med etterforskningen, går saken til Riksadvokaten, som vil vurdere om bevisene holder til en tiltale. Dersom han mener det, må Kongen i statsråd, det vil si regjeringen, godkjenne det fordi det dreier seg om forbrytelser i utlandet begått av en utlending.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer