- Nesten umulig å få dømt i Norge

Kommunalminister Erna Solberg sier det nesten er umulig å få dømt personer som mulla Krekar i Norge, og står fast på at han skal kastes ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg vil ikke kommentere Økokrims beslutning om å løslate mulla Krekar, men sier likevel følgende:

- Først og fremst oppfattes Krekar-saken som veldig forvirrende for folk. I en del norske organisasjoner finner vi den naive troen på at det er lett å straffeforfølge folk i Norge. Det er nesten umulig å straffeforfølge noen når det har skjedd i et annet land, og når det ikke er del av et rettsoppgjør i et annet land, sier Solberg til Dagbladet.

Hele etterforskningen mot mulla Krekar dreier seg om lovbrudd han er anklaget for å ha begått i Nord-Irak. Solberg sier at den politiske uroen i Nord-Irak gjør det vanskelig med en ryddig rettsprosess.

- Jeg ser for meg at mulla Krekar med tida enten kan stilles for en lokal domstol i Irak, eller for en internasjonal domstol, sier Solberg.

Oppsiktsvekkende

Solbergs uttalelse kan ha politiske konsekvenser siden det er hun og resten av regjeringen som i siste instans må gi klarsignal for en eventuell tiltale av mulla Krekar. Når Økokrim er ferdig med etterforskningen, går saken til Riksadvokaten, som vil vurdere om bevisene holder til en tiltale. Dersom han mener det, må Kongen i statsråd, det vil si regjeringen, godkjenne det fordi det dreier seg om forbrytelser i utlandet begått av en utlending.

Skal ut

Erna Solberg besluttet i februar i fjor å utvise mulla Krekar fra Norge, men vedtaket ble påklaget, og fortsatt er ikke saken avgjort. Uansett kan ikke Norge sende ham tilbake til Nord-Irak ennå, på grunn av situasjonen i landet.

- Vi vet ikke når det kan skje. I Irak finnes det ikke avtaler om utlevering. Først må de få en myndighet på plass, sier Solberg.

Amerikanerne ønsker å få på plass en irakisk regjering innen 30. juni i år.

- Men jeg har ingen tro på at en eventuell utsendelse vil være klar til 30. juni. Uttalelsene fra mulla Krekars advokat tyder på at dette vil gå sin gang i rettssystemet først. Dette vil holde på lenge, sier Solberg.

Rikets sikkerhet

Hun står fast på at Krekar er en fare for rikets sikkerhet.

- Etter vår mening er rettssikkerhet også å beskytte det norske samfunnet.

- Ser dere på mulla Krekar som farlig?

- Vi mener han er en fare for rikets sikkerhet på grunn av forbindelsen mellom Ansar al-islam og al-Qaida. Vi mener rg han kan være en fare i seg selv, sier Solberg.

Utlendingsmyndighetene har fratatt Krekar flyktningstatus og oppholdstillatelse som flyktning. Han er også fratatt pass og reisedokumenter, og han er blitt utvist som en trussel mot rikets sikkerhet.

I løpet av 14 dager vil Økokrim avgjøre om de vil henlegge saken mot mulla Krekar eller stille ham for retten. Krekars advokat, Arvid Sjødin, mener spørsmål om henleggelse må få betydning for utvisningsvedtaket.

- Sakene dreier seg om det samme. Hvis vi Økokrim henlegger, får vi se om Erna Solberg sier det samme. De er jo ikke blinde selv om de er politikere, sier Sjødin.

UTE: Tirsdag kunne mulla Krekar reise hjem fra fengslet sammen med sin advokat Brynjar Meling. I løpet av 14 dager vil Økokrim avgjøre om de vil henlegge saken mot Krekar.
VIL FORTSATT UTVISE: Kommunalminister Erna Solberg mener Krekar-saken er veldig forvirrende for folk, og står fortsatt på at han må utvises fra landet.