Nesten umulig å få erstatning

Sykehuset påtok seg skylden for at Aurora Lillian (1) ble multihandikappet, men hjelpen uteble. Over to tredeler av pasientene får avslag på erstatning etter legetabber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjarne Håkon Hanssen (Ap) tok opp Norsk Pasientskadeerstatnings (NPE) arbeidsmetoder i en stortingsdebatt i går. Et stort flertall i nasjonalforsamlingen sa seg enige i at NPE praktiserer lovverket for dårlig.

NPE mottok 2567 saker i 2002. Rundt 70 prosent av sakene ender med avslag.

Høybråten misfornøyd

- Det finnes ingen unnskyldning for dårlig service og dårlig informasjon overfor pasientene. For mange eksempler antyder at NPE ikke er gode nok på dette i dag, sier helseminister Dagfinn Høybråten til Dagbladet.

FAKTA

  • Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) mottok 2567 søknader om erstatning i fjor.
  • I 2002 ble det utbetalt 245 millioner kroner i pasienterstatning.
  • Rundt 70 prosent av sakene ender med avslag. 45 prosent av avslagene ankes til Pasientskadenemnda, hvor 13 prosent har fått medhold de siste åra.

- Det er ofte vanskeligere å kjempe mot NPE enn å kjempe mot et forsikringsselskap. Det sier sitt, sier advokat Jan Gunnar Ness. Han er formann i advokatforeningens utvalg for erstatningsrett.

Tøff kamp for ettåring

Foreldrene til Aurora Lillian Polle (1) er av dem som har slitt for å få sin sak hørt. Den vesle jenta pådro seg bakterien Streptokokk B som følge av hygienesvikt ved barneavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Aurora Lillian fikk blodforgiftning og alvorlig hjernehinnebetennelse, og er i dag multihandikappet. Sykehuset innrømmet tidlig at feilen var deres.

- Da vi henvendte oss til Norsk Pasientskadeerstatning første gang, følte vi at de ikke ville høre. Vi følte oss maktesløse. Vi følte at vi ikke ble tatt på alvor, sier mamma Rita Polle til Dagbladet.

Måtte skaffe advokat

Først da familien skaffet seg advokat og kom i medienes søkelys, nådde de fram. Etter åtte måneder har familien nå fått gjennomslag, og NPE jobber med å fastsette erstatningssummen. Det er penger som vil sikre framtida til lille Aurora Lillian.

Tar ikke selvkritikk

NPE-direktør Erling Breivik stiller seg undrende til kritikken, men innrømmer treghet i systemet.

- Ønsker Stortinget å gi flere medhold, må vi ha nye regler å forholde oss til, sier han.

LANGT TIL HJELPEN: Hygienesvikt ved barneavdelingen fikk katastrofalt utfall for Aurora Lillian. Åtte måneders kamp for erstatning har tatt på både foreldrene Rita og Ivar Polle og storebror Kjell Andreas.