Nesten umulig å klage på skatten

Har du fått restskatt? Hvis du ikke finner mange poster å endre, blir skatten stående sånn som den nå ser ut. Du har nesten ingen mulighet til å klage på beregningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om få dager skal selvangivelsen være levert. Nå er tiden inne for å gå gjennom papirene du har fått i posten med lys og lykte. Let etter alt som kan være feil. Ring venner og kjente og få tips om poster du kan trekke fra på. For hvis du ikke endrer på noe, blir skatten stående slik som du har fått den tilsendt. Det er nærmest umulig å klage på skatteberegningen.

- Hvis grunnlagene stemmer, så stemmer skatteberegningen, sier avdelingsdirektør Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen.

«Liten skatteevne»

Hvis du ikke finner noe å endre på, finnes det bare ett smutthull, og det gjelder kun de som er svakest stilt:

Hvis du har såkalt «liten skatteevne», kan du få skatten redusert.

«Liten skatteevne» forutsetter at du har svært lav inntekt og at situasjonen ikke er forbigående. Søknaden skal sendes til likningskontoret sammen med selvangivelsen som du leverer nå.

Det finnes ikke noe eget punkt i selvangivelsen der du kan krysse av for liten skatteevne. Søknaden må skrives i et eget brev som legges ved papirene du nå sender inn. Du kan referere til Skattelovens paragraf 17-4.

Det er strenge kriterier for å bli vurdert som en av dem som har liten skatteevne. Studenter får ikke nedsatt skatt fordi situasjonen deres ikke er permanent. Enslige mødre er de som har størst sjanse til å bli møtt med velvilje på likningskontoret.

- De som søker om skattenedsettelse, må ha så lav inntekt at de knapt er i stand til å dekke livsoppholdet. Det er aktuelt for eksempel når man har en permanent inntektsnedgang. Kortvarig arbeidsledighet er vanligvis ikke nok, sier Fritsch.

- Alle kan prøve, men praktiseringen er restriktiv. Vår erfaring er at det skal mye til å få nedsatt skatten. Alle inntekter blir tatt med i vurderingen av skattebegrensningen, til og med barnetrygd. Jeg har aldri sett at næringsdrivende får nedsatt skatt.

Siste sjans

Siste sjanse til nedsatt skatt er en søknad etter at skatten er fastsatt. Søknaden skriver du selv, det finnes ingen skjemaer å fylle ut. I søknaden må du forklare hvorfor du synes at skatten din er urimelig. Begrunnelsen sendes til skatteutvalget i kommunen din. De vurderer søknaden.

- Skatteutvalget skal se på helheten. Få frem de personlige forholdene som gjør at skatten virker urimelig, sier Fritsch. Han advarer mot å ha forventninger til søknaden. De færreste får medhold hos skatteutvalget.

Mange lurer på om likningskontoret er ansvarlige når de har skrevet ut et skattekort som gjør at alt for lite har blitt trukket. Men det er de ikke.

- Er det noe annet vi kan gjøre for å få lavere skatt?

- Velg nye politikere, sier Fritsch.

Et lite triks hvis du vil føle deg bedre når du betaler restskatten din: Trekk fra 98 kroner. Hvis du skylder 99 kroner eller mindre, blir det nemlig frafalt. Du kommer ikke til å bli krevd for de 98 kronene du ikke har betalt.