Nesten umulig å oppdrive billig bruktbiler

Bruktbilen er Norges klart mest solgte bil. Men nå er det nesten umulig å oppdrive billige brukte biler. Derimot er det stort utvalg av ett og to år gamle dyre biler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I år vil nesten 400000 biler skifte eier. Det vil si at ti prosent av landets biler får ny eier. Dagbladet har sett på bruktbilsituasjonen, og det er klar ubalanse i markedet.

Mens det er svært stort utvalg av biler som koster over 150000 kroner, er det stor mangel i prisklassen under 75000 kroner. Bilforhandlere landet rundt har ett og to år gamle brukte biler «i to høyder», mens det er venteliste på eldre biler til lav pris.

Nybil-svikt

Salget av nye biler er den direkte årsaken til den svært spesielle situasjonen på bruktbilmarkedet. Nybilsalget sviktet fullstendig i åra etter 1987. Mens det i toppåret 1986 ble registrert 167000 nye biler, var tallet i 1988 bare 67000, og året etter bare 55000.

Det ble i åra 1988 til 1994 solgt rundt 300000 nye biler for lite for at man skulle få en normal utvikling på bruktmarkedet.

Prisene på kurante brukte biler av årgangene 1988 til 1994 er rekordhøye. Det er selgers marked, og det er særlig mangel på billige biler. Aldri har de tradisjonelt billige bilene vært så dyre som nå.

Biler i retur

De to siste åra har nybilsalget igjen vokst kraftig. Og en stor del av omsetningen har vært leasing- eller utleiebiler. Og nå har bilforhandlerne mange biler av årgangene 1995 og 1996 som er kommet i retur. Dette er firmabiler, utleiebiler eller kanskje biler som er brukt i kommunal hjemmehjelptjeneste, som nå selges brukt. Hvis prisen er stort sett den samme for flere biler, kan det bety at en forhandler har tatt i retur flere like biler fra in kunde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer