Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nesten umulig for Hillary å slå oss nå

Obamas valgkampsjef har blitt breial.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barack Obama leder nå kampen om demokratenes delegater uansett hvordan man regner, og det skjedde langt tidligere enn Hillary Clinton hadde forventet.

For bare en uke siden sa hennes valgkampsjef Howard Wolfson at «Obama har noen fordeler i resten av februar, men ikke på en måte som skulle gi ham noen mulighet til å gå forbi oss i antall delegater».

Av rundt 18 millioner stemmer som så langt har blitt avlagt i gyldige valg, har Obama fått rundt 700 000 flere stemmer enn Hillary. I delegatantall leder han med mellom 27 og 136, avhengig av hvem som teller.

Fram til i går prøvde staben rundt Obama og presidentkandidaten selv å opprettholde et inntrykk av at Obama ennå er underdogen, utfordreren som slåss mot alle odds i duellen med Hillary. Men i går kveld vant Obama tre delstater med så overveldende marginer at valgkampstrategene har blitt betraktelig mer hoverende.

I en telefonkonferanse med amerikanske pressefolk i dag snakket valgkampsjef David Plouffe som om det nå nesten er uunngåelig at Hillary blir feid av banen, og sier Obama har fått en ledelse det er «nesten umulig» å innhente.

- Den eneste måten hun kan klare dette på er å vinne resten av valgene med 25-30 prosentpoeng. Selv med de mest kreative beregningene vil det ikke gå an, på noe tidspunkt, at hun kommer tilbake på samme nivå som oss når det gjelder valgte delegater, sa Plouffe ifølge Politico.

I en pengeinnsamlings-epost som ble sendt ut i natt til flere hundre tusen Obama-tilhengere var Plouffe mer opptatt av å understreke at kampanjen ennå er avhenging av massiv grasrotstøtte:

- Virginia, Maryland og Washington D.C. føyer seg inn i rekken av åtte strake triumfer siden Barack vant flest stater og flest delegater på Supertirsdag. Men stillingen i racet fram mot demokratenes nominasjon forblir svært likt, og det kommer til å bli kamp om hver eneste stemme og hver delegat i de gjenværende 18 valgene.

HAR OVERTAKET: Obama har tatt ledelsen i nominasjonskampen, men hvor lenge vil det vare? Foto: MARK HIRSCH / AP
HAR OVERTAKET: Obama har tatt ledelsen i nominasjonskampen, men hvor lenge vil det vare? Foto: MARK HIRSCH / AP Vis mer


Samtidig som Obamas våpendragere har blitt større i kjeften hva gjelder seiersmuligheter, har Clinton-leiren skjerpet tonen politisk. De prøver blant annet å angripe rivalen for at han ikke har takket ja til alle tv-debattene Hillary har foreslått i tida framover.

Denne tv-reklamen ruller nå over skjermene i delstaten Wisconsin, som trolig er det eneste valget Clinton har mulighet til å markere seg i før 4. mars - da demokratiske kjernevelgere i Texas og Ohion kan redde henne:

«Kanskje vil han heller holde taler enn å svare på spørsmål», heter det i reklamen.

Obama på sin side fortsetter å kjøpe tv-tid til mer positivt ladede filmsnutter, som i stedet retter skytset mot lobbyister i helsevesenet og destruktiv partipolitikk. I denne, som nå sendes i Texas, bruker han sin egen mors bekymringer da hun ble rammet av kreft som eksempel:

<B>HELT TEXAS:</B> Hillary Clinton prioriterer nå å smigre velgere i særlig Texas, der meksikanskamerikanere utgjør en betydelig andel av velgermassen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media