Nesten unison fordømmelse av drapet på Yassin

Vestlige ledere sto mandag i kø for å fordømme drapet på Hamas-leder sjeik Ahmed Yassin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både utenriksminister Jan Petersen og utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland slutter seg til.

EUs Midtøsten-utsending Miguel Angel Moratinos, påtroppende spansk utenriksminister, kaller likvideringen katastrofal. Både den britiske statsministeren Tony Blair og Frankrikes president Jacques Chirac fordømte også aksjonen.

Bare USA og Australia unnlot å fordømme. Nasjonal sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice sa imidlertid at USA ikke hadde fått noe forhåndsvarsel om den israelske aksjonen. Talsmann i det amerikanske utenriksdepartementet, Richard Boucher utdypet senere mandag at Israel har rett til å forsvare seg selv, men la samtidig til at «USA er dypt bekymret over det som skjedde i morges».

- Vi mener dette fører til økt spenning og at det ikke bidrar til forsøkene på å skape fred, uttalte Boucher.

Den australske regjeringen pekte på at sjeik Yassin støttet selvmordsbombere.

EU understreket i en uttalelse som ble utarbeidet av unionens utenriksministere, at slike likvideringer undergraver det rettslige grunnlaget for kampen mot terrorisme. Både EU og andre frykter at likvideringen av sjeik Yassin vil øke faren for terrorangrep utenfor Midtøsten.

FNs generalsekretær Kofi Annan kalte likvideringen ulovlig og et hinder for fred. - Slike aksjoner strider ikke bare imot folkeretten - de bidrar ikke til en fredelig løsning, sa han og varslet at representanter for kvartetten som sto bak det såkalte veikartet, USA, EU, Russland og FN, skulle møtes i Kairo mandag for å drøfte situasjonen.

Vatikanet sa at drapet ikke kan rettferdiggjøres henhold til folkeretten.

- Valget av våpen, der den ene siden bruker terrorisme og den andre hevner seg, ydmykelse av motparten og hatefull propaganda fører ingensteds hen, sa Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls på vegne av pave Johannes Paul II.

Jagland og Petersen

Både Utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland og utenriksminister Jan Petersen er klare i sin fordømmelse. - Denne handlingen vil bidra til økt spenning i området og vanskeliggjøre iverksettelsen av veikartet for fred og en mulig israelsk uttrekning fra Gaza, sier Petersen fra Berlin.

Jagland frykter at likvideringen vil føre til en opptrapping av Midtøsten-konflikten. - Det eneste sikre man kan si er at dette vil styrke de radikale gruppene ytterligere, særlig i Gaza. Vi vil se enda mer vold, og de moderate krefter blant palestinerne vil bli mer svekket, sier Jagland.

Leder Martin Holter i Fellesutvalget for Palestina mener drapet avdekker en kynisk strategi hvor statsminister Sharon har tatt høyde for nye drap på israelere.

- Hamas vil nå sette sin ære inn på å utføre nye selvmordsaksjoner i Israel for å hevne drapet på Yassin. Sharon har beordret denne likvidasjonen vel vitende om at det vil bety at flere israelske liv vil gå tapt, sier Holter.

- Siste dråpe

Drapet på sjeik Ahmed Yassin vil trolig fører til en strøm av selvmordsbombere, men Israel er åpenbart villig til å betale prisen, mener norske forskere.

- Sjeik Yassin er den viktigste åndelige leder for palestinerne og for Hamas, særlig på Gazastripen. Dette kan nok bli den berømte dråpen som får begeret til å renne fullstendig over, og som kan føre til at situasjonen kommer ut av kontroll, sier stedfortredende direktør Hilde Henriksen Waage ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til NTB.

Instituttsjef Jon Hanssen-Bauer ved Forskningsstiftelsen FAFO tror Israel er villig til betale prisen, fordi drapet trolig vil føre til at Hamas blir militært svekket i det lange løp.

- Israel har fulgt taktikken med likvideringer ganske lenge. Det er ikke tvil om at Hamas av den grunn er blitt militært svekket, sier Hanssen-Bauer til NTB.

Arabiske reaksjoner

Den muslimske verden slutter opp om palestinerne. Lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa, kaller drapet statsterrorisme i sin avskyeligste form, og Egypt besluttet å boikotte feiringen av fredsavtalen med Israel i 1979 for 25 år siden.

- Hvilken fred er det nå? Verden brenner. Hva skulle vi feire, sa Egypts president Hosni Mubarak i Kairo der hundrevis av studenter strømmet ut i gatene for å demonstrere.

Likvideringen stiller de arabiske ledere overfor et klart valg mellom å forsvare palestinerne eller risikere å bli fjernet fra makten, formaner lederen for den ytterliggående gruppen Islamsk jihad, Ramadan Shallah, sammen med en annen radikal gruppe, Muslimsk brorskap i Kairo.

(NTB-Reuters-AFP)