Gjerdrum-skredet

- Nesten urettferdig at jeg skulle overleve

For et år siden seilte Aud-Margaret Vamsæther Kogstad nedover skredgropa i Gjerdrum på en madrass. Fortsatt er det vanskelig å ta innover seg det som skjedde i de dramatiske morgentimene.

OVERLEVDE RASET: Alt Aud-Margaret Vamsæter Kogstad hadde igjen etter raset var denne nattkjolen og ringene hun fortsatt har på seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERLEVDE RASET: Alt Aud-Margaret Vamsæter Kogstad hadde igjen etter raset var denne nattkjolen og ringene hun fortsatt har på seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM (Dagbladet): Aud-Margaret Vamsæter Kogstad (65) våknet av at alt ristet rundt henne i soverommet. Hun trodde det måtte være et jordskjelv.

Så spjæret husveggen opp, og plutselig befant hun seg utendørs, fortsatt på madrassen, der hun seilte nedover med leiremassene. Hun satt fast beinet et par ganger, men klarte å komme seg løs.

- Det var så absurd, på grensa mellom virkelighet og drøm, sier Kogstad til Dagbladet, ett år seinere.

Det var helt mørkt rundt henne, og vanskelig å se. På et tidspunkt kunne hun høre rop etter hjelp, før det ble stille.

«Nå blir vi berga»

Kogstad ble sittende på madrassen, kun iført nattkjole, i rundt tre timer. Det var kaldt. Hun pakket seg inn i overmadrassen og kikket rundt seg mens hun ventet.

- Jeg synes det tok veldig lang tid før jeg så blålys, men i ettertid har jeg hørt at det tok en halvtime. Da jeg så helikoptrene som startet på andre sida av området, begynte jeg å vinke, og skjønte at «nå blir vi berga».

Hun sliter fortsatt med å ta innover seg det hun selv opplevde den morgenen for et år siden, og at ti naboer og et ufødt barn mistet livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.