Corona-tiltak

- Nesten utrolig

Helsemyndighetene framhever Norges tiltaksnivå, som de mener er svært lavt.

SAMMENLIKNER: Espen Rostrup Nakstad sammenlikner Norge med andre europeiske land, som har langt strengere smitteverntiltak, som portforbud, som i Frankrike og Italia, og skolestenging, som i Tyskland. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 110 000 +444
innlagt194 -5
døde 737 +3
påvist smittet 145 000 000+899.8K
døde 3 070 000 +13.7K
Se mer

Regjeringen holder klokka 14 pressekonferanse om corona-situasjonen. Helseminister Bent Høie (H) sier han er klar over at mange nå forventer lettelser i smitteverntiltakene, etter at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet i dag har anbefalt å gå bort fra ringsystemet på Østlandet.

- Smitten er nå på nivå som den var seint i høst. Flere er beskyttet gjennom vaksine, og presset på sykehusene har avtatt, sier ministeren.

- Tiltakene var for svake

Han sier regjeringen vil prioritere lettelser for barn og unge hvis dette er mulig.

INFORMERER: Helseminister Bent Høie (H). Foto: Berit Roald / NTB
INFORMERER: Helseminister Bent Høie (H). Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Men jeg vil understreke at lettelser for barn og unge betyr økt risiko for smittespredning, sier Høie, og legger til at en konsekvens vil være at regjeringen ikke samtidig kan lette opp for voksne og sektor for sektor.

- Erfaringene fra i høst er at de nasjonale tiltakene var for svake til å hindre en ny bølge. Nå er risikoen økt som følge av mer smittsomme varianter av viruset. Det forsterker behovet for strenge nasjonale tiltak, på toppen av kommunenes innsats, sier han.

- Spiller mindre rolle

Høie fortsetter med å si at vaksineringen går stadig framover. Rundt 300 000 doser er satt, og ca. 70 000 personer er fullvaksinert - de fleste som bor på sykehjem, og stadig flere eldre som bor hjemme. To millioner doser kan komme til landet før sommeren.

Helseministeren sier at for å få tilbake hverdagen gjennom vaksinering spiller det mindre rolle hvor den enkelte står i vaksinekøen.

- Hvis du er ung og frisk, er ikke en plass først i køen nødvendigvis det viktigste, men at køen rykker raskt framover, framholder han - og understreker at det er annerledes for folk som er alvorlig syke og lever i isolasjon.

- Da haster det med å få vaksinen, sier ministeren.

Han skisserer at når mange nok i risikogruppa samt helsepersonell er vaksinert, kan vi trolig tåle mer smitte i samfunnet.

- Det betyr færre regler og færre tiltak. Og når de fleste voksne er vaksinert, kan vi forhåpentligvis leve mer som normalt igjen - og den dagen vil komme, sier Høie.

- Ikke åpning for vaksinerte

Han fortsetter med at det ikke vil være mulig å holde kjøpesentre åpne eller arrangere festivaler utelukkende for dem som er vaksinert. Dermed avviser han innføringen av «vaksinepass», som er varslet i andre land, f.eks. Danmark.

- Tiltakene for å redusere smittespredning er mest knyttet til hvor mange i samfunnet som er vaksinert - og i mye mindre grad til hvem av oss som er vaksinert, sier ministeren.

Oslo, med byrådsleder Raymond Johansen i spissen, har lenge tatt til orde for «å helle vann der bålet brenner», dvs. gi flere vaksinedoser der det er mest smitte, f.eks. hovedstaden.

PRESSEKONFERANSE: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad under pressekonferansen. Foto: Berit Roald / NTB
PRESSEKONFERANSE: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad under pressekonferansen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Det er en viktig diskusjon, og FHI gjør i disse dager både beregninger og vurderinger av disse spørsmålene, som til slutt vil ende med en anbefaling til regjeringen, sier Høie - som understreker at arbeidet er møysommelig og komplisert.

- Vi vet ikke sikkert hvordan smittesituasjonen vil utvikle seg framover, og vaksinevurderingene må også ta høyde for dette, sier han.

Bort fra ringene

Helseministeren bekrefter at han, i tråd med FHI og Helsedirektoratets anbefalinger, går bort fra de særlige strenge tiltakene i Østlands-området etter Nordre Follo- og Halden-utbruddene av muterte virusvarianter, uttrykt gjennom ringsystemet.

- Fra torsdag 18. februar går kommunene over til lokale tiltak, sier Høie.

Som allerede kjent ønsker nabokommunene Hvaler og Fredrikstad en dag ekstra på seg for å fatte lokale vedtak. Dette innvilges.

Men:

- Det er ikke nødvendigvis slik at oppheving av nasjonale tiltak betyr at det blir lettelser i kommunen du bor i, sier Høie, og viser til at mange kommuner vil fortsette å opprettholde sine strenge tiltak, selv om de nasjonale tiltakene endres.

Høie sier han er av oppfatningen av at kommunene vil prioritere lettelser for barn og unge - og minner om at slike lettelser også vil påvirke hvilke lettelser som kan gjennomføres for voksne og ulike sektorer.

Han minner også om at smittesituasjonen kan endre seg raskt.

- Det kan også bli nødvendig å gjeninnføre tiltak for å redusere mobiliteten på tvers av større områder.

- Få tiltak

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad tar over. Han sier Norge nå har et smittenivå 40 ganger høyere enn i sommer, men i det lavere sjiktet i Europa.

- Det gjør at store deler av samfunnet vårt fremdeles kan holdes åpent, uten at vi risikerer stor smittevekst og langvarige harde nedstenginger, som vi har sett i andre land, sier han.

HELSETOPPER: F.v. Espen Nakstad (Helsedirektoratet), Bent Høie (helseminister) og Geir Bukholm (Folkehelseinstituttet). Foto: Berit Roald / NTB
HELSETOPPER: F.v. Espen Nakstad (Helsedirektoratet), Bent Høie (helseminister) og Geir Bukholm (Folkehelseinstituttet). Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Han framhever den positive utviklingen, bl.a. at vaksineringen i den eldste aldersgruppa er langt framskredet, med påfølgende synkende dødstall.

- Nå kan man klemme hverandre på sykehjemmene uten stor risiko, sier den assisterende helsedirektøren.

Han understreker også at antallet sykehusinnleggelser, også i aldersgruppene som ikke er vaksinert, også har sunket.

- Det er et direkte resultat av det nasjonale skippertaket som ble tatt i januar, og som har halvert smittetallene i Norge, sier Nakstad.

Jojo-effekter

Han sier at jo lavere smittetall, desto mer normalt kan vi leve, og desto lettere blir det å holde ut, uten stadige innstramminger og lettelser om hverandre-

- Slike jojo-effekter er slitsomme for alle, konstaterer den assisterende helsedirektøren.

Nakstad sammenlikner også Norge med andre europeiske land, som har langt strengere smitteverntiltak, bl.a. portforbud, som i Frankrike og Italia, og skolestenging, som i Tyskland.

- Når vi ser dette i perspektiv, er det nesten utrolig at vi i Norge har klart å ha langt færre smitteverntiltak og et lavere smittepress enn mange av våre europeiske naboland. Det er det nok bare én grunn til - at vi har klart å holde smitten nede, sier han.

Tre måter

Nakstad skisserer tre måter helsemyndighetene vil holde smittetallene i Norge nede på framover:

1. Et godt smittevernnett med råd og regler som vi følger i det daglige - avstand, holde oss hjemme når vi er syke og testing ved smittemistanke.

- Det er fortsatt det aller, aller viktigste vi kan gjøre, sier Nakstad.

2. Grensekontroll, med testing og registrering av karantenested for personer som reiser inn i Norge.

- Dette ser også nå ut til å gi god effekt, sier Nakstad.

3. Forsterke TISK (testing, isolering, smittesporing, karantene).

- Det er et tiltak kommunene nå bør forberede seg på, ved utbrudd av mer smittsomme virusvarianter, sier den assisterende helsedirektøren.

WUHAN: WHO-eksperter befinner seg i episenteret Wuhan for å undersøke hvordan coronapandemien oppsto. Reporter: Madeleine Liereng. Video: AP Vis mer

Han trekker fram bruk av f.eks. hurtigtester for å masseteste folk på skoler, arbeidsplasser og i boområder, og å begrense mobiliteten lokalt når man mistenker mutert virus.

Risiko for tredje bølge

Geir Bukholm, smitteverndirektør i FHI, understreker at få, om noe, annet land har regionale tiltak på linje med Norge.

Nakstad svarer, på spørsmål, fra P4, at faren for en tredje smittebølge «absolutt er til stede». Dette i lys av at flere og flere nå blir vaksinert.

- Ca. 2 prosent er nå vaksinert, det vil si at 98 prosent ikke er det, sier den assisterende helsedirektøren, og viser til at de under 60 år ikke er vaksinert.

Dagbladet spør helseminister Høie om hva vi kan vente oss med tanke på åpning av treningssentre og skjenking, med henblikk på at nær 20 kommuner nå går ut av ringsystemet.

Høie svarer med å minne om at flere av de aktuelle kommunene allerede selv har bestemt å holde treningssentre åpne.

- Men dette er jo de vurderingene man nå skal gjøre lokalt, svarer ministeren - og gjentar at han oppfatter at kommunene er enige med regjeringen om at det viktigste er å åpne tilbud for barn og unge først.

Samtaler mellom kommunene

Ministeren understreker igjen at dette vil begrense åpning for andre aldersgrupper og sektorer.

- De vurderingene ligger jo nå hos kommunene, og jeg er sikker på at de kommer til å gjøre gode vurderinger på dette, sier Høie.

Dagbladet spør også om hvor god samordningen av tiltak blir mellom kommunene, nå som ringsystemet forlates.

- Så vidt jeg kjenner, er kommunene allerede godt i gang med å samarbeide om hva som skal være de lokale vedtakene. Dette vil sikkert bety at det blir noe større lokal variasjon, men jeg oppfatter at de nå har samtaler seg imellom, og det er jeg veldig positiv til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer