- UTE AV KONTROLL: HMS-ansvarlig i fagforeningen SAFE, Roy Erling Furre er kritisk til BP på norsk sokkel. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet. 

Foto Kristin Svorte / Dagbladet
- UTE AV KONTROLL: HMS-ansvarlig i fagforeningen SAFE, Roy Erling Furre er kritisk til BP på norsk sokkel. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet. Foto Kristin Svorte / DagbladetVis mer

- Nestenkatastrofer på BPs Valhall

Ansatte forteller om flere gasslekkasjer, flyvende prosjektiler og sviktende brannvern på BPs plattform i Nordsjøen nå nylig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Bare den siste uka skal alvorlige hendelser ved BPs felt Valhall ha blitt holdt skjult for Petroleumstilsynet (Ptil).

Flere kilder har kontaktet Dagbladet etter at avisa mandag skrev om problemene på skandaleomsuste BPs felt Valhall i Nordsjøen. Bildet av gamle, rustne plattformer, et selskap med dårlig sikkerhetskultur og alvorlige hendelser som ikke blir rapportert, bekreftes av fagforeningen og flere kilder på plattformen.

Sviktet
- Sist søndag skulle det kjøres en test av sprinkleranlegget på produksjons- og kontrollplattformen, men det kom ikke en dråpe vann ned på dekk, sier en oljearbeider på Valhall.

Sprinkleranlegget sørger for at plattformen blir overrislet med vann ved tilløp til brann. Det som gjør saken ekstra alvorlig er at det to dager tidligere skal ha oppstått flere gasslekkasjer på plattformen. Da dieselgeneratorene måtte startes opp fordi gassen stoppet opp, føk det fire kilo tunge stålbiter ut av dieselgeneratorene.

- Hadde det truffet noen, ville det ha vært en dødsulykke, sier kilden.

- Ute av kontroll
Både gasslekkasjene og problemene med sprinkleranlegget bekreftes av andre nestleder og HMS-ansvarlig i fagforeningen fagforeningen SAFE, Roy Erling Furre.

- Fra mine folk har jeg fått vite at det var flere gasslekkasjer på Valhall siden fredag. Jeg har også fått vite at det har vært gjentatte problemer med sprinkleranlegget, sier han.

Furre beskriver problemene som svært alvorlige.

- Da er plattformen uten brannvern, og BP må sette inn spesiell brannberedskap som vannkanoner og andre kompenserende tiltak dersom de skal unngå nedstenging. Hvis dette har foregått uten at Ptil har blitt holdt løpende orientert, er det veldig, veldig oppsiktsvekkende, sier Furre, og legger til:

- Det virker som om Valhall er helt ute av kontroll. Det er tydelig at Ptil har vært vel kjappe med å innvilge søknaden om levetidsforlengelse for feltet, sier han.

Furre mener at BP i Norge ikke er bedre enn BP i Mexicogolfen.

- Det blitt lagt sagt at en av de store forskjellene mellom USA og Norge er sikkerhetskulturen, at fagforeningene og vernetjenesten har en så sterk posisjon. Våre folk på Valhall påpeker imidlertid at BP er lite flinke til å lytte til fagforeningene og vernetjenesten. Så den viktige forskjellen mellom USA og Norge gjelder ikke for BP, sier Furre.

Brannsvikten er ikke varslet til Petroleumstilsynet. Pressekontakt Øyvind Midttun i Ptil sier til Dagbladet at de kun har registrert én mindre alvorlig gasslekkasje sist fredag.

- VERSTINGEN: BP-feltet Valhall har fått forlenget levetiden i to nye år, for andre gang. Foto: BP.
- VERSTINGEN: BP-feltet Valhall har fått forlenget levetiden i to nye år, for andre gang. Foto: BP. Vis mer

- BP rapporterer alt vi skal og vår policy er å rapportere mer enn det vi skal, sier BPs kommunikasjonsdirektør Olav Fjellså.

Han innrømmer at det var to gasslekkasjer sist fredag. Begge var under grensa for hva som må må rapporteres, hevder han. Han innrømmer også problemer med sprinkleranlegget, men sier at det ikke var så alvorlig at det måtte rapporteres. Det var bare to dyser som ikke fungerte.

- Det stemmer slett ikke. Jeg var der, sier oljearbeideren på Valhall.

Vil ikke undersøke
Men Petroleumstilsynet velger å tro på BP.

- Vi forventer at operatørene på norsk sokkel driver virksomheten etter norsk regelverk og at hvis snakk om en alvorlig hendelse så ville vi fått et varsel, sier pressekontakt Øyvind Midttun.

- Dere stoler på BP og vil ikke en gang sjekke opp saken?

- Vi stoler på at BP oppfører seg i henhold til regelverket, sier Midttun.

Furre er svært overrasket over holdningen til BP og Ptil. Det er ikke nordsjøarbeideren.

- Det er flust av hendelser som aldri blir rapportert til Petroleumstilsynet. Slik pyntes det på statistikken, sier han.