Nestle saksøker sulterammet land

Kaffegiganten Nestle saksøker Etiopia for 43 millioner kroner fra Etiopia. Selskapet tjener milliarder på de lave kaffeprisene som gjør at millioner sulter i Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet vil ha kompensasjon for et selskap de eide som ble nasjonalisert av det tidligere militærregimet i landet i 1975, skriver den britiske avisa The Guardian.

Etiopeiske myndigheter har lite penger på bok, men har tilbudt seg å betale 1,5 millioner dollar, ca. 10 millioner kroner. Nestle sier nei, for dem er dette en prinsippsak. De vil nemlig at beløpet skal gjøres opp etter vekslingskursen fra 1975, og da blir beløpet 4,5 millioner dollar større.

- For å sikre fortsatt direkte investeringer fra utenlandske selskaper, som er helt avgjørende for utviklingsland, så er det viktig at konflikter blir avgjort i henhold til internasjonal lov og i en rettferdig ånd, sier en talsmann for selskapet.

Etiopias statsminister Meles Zenawi sa i forrige måned at seks millioner av landets innbyggere trenger nødhjelp for ikke å sulte, og at dette tallet kan øke til 15 millioner mennesker i løpet av de nærmeste månedene. Nødhjelpsorganisasjoner mener krisa kan bli verre enn i 1984, da en million mennesker sultet i hjel.

Krisen skyldes delvis at regnet har sviktet tre år på råd, men også at kaffeprisen har kollapset. En fjerdedel av landets innbyggere har sitt utkomme fra kaffedyrking.

Nestle tjente i fjor 40 milliarder kroner på kaffesalg.

Etiopia har ifølge The Guardian verdens laveste gjennomsnittsinntekt - 5000 kroner i året. Over ti prosent av alle barn dør før de fyller ett år.

Les mer i The Guardian

SULTEN:</B> Dette bildet av tre år gamle Nasraden Aman er tatt 27. september i år i landsbyen Bila i det sørøstlige Etiopia. Sviktende regn og lave kaffepriser gjør at millioner av etiopeere trues av sult.