Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-striden

- Nestlederne bør vurdere sine stillinger

- Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har misbrukt partiets tillit, mener tidligere KrF-nestleder Odd Anders With.

STERKE REAKSJONER: Reaksjonene er sterke i KrF etter at VG avslørte den tette kontakten KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har hatt med Høyres ledelse i kampen om KrFs veivalg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STERKE REAKSJONER: Reaksjonene er sterke i KrF etter at VG avslørte den tette kontakten KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har hatt med Høyres ledelse i kampen om KrFs veivalg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VGs avsløring av KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad hadde et møte med Høyres ledelse om abortsaken mens kampen om KrFs veivalg sto i fylkesårsmøtene, skaper sterke reaksjoner i partiet. Det kommer nå krav om et ekstraordinært landsstyremøte for å få alt på bordet.

Flere mener nestlederne bør vurdere sin stilling og mener begge er uaktuelle som nye partiledere. Blant dem er tidligere nestleder Odd Anders With og leder i Akershus KrFU, Simen Bondevik.

- Konspirasjon mot Hareide

- Det som har kommet tydeligere fram nå, er at den relasjonen KrFs nestledere har hatt med Høyres ledelse likner på en konspirasjon som de måtte vite ville føre til at partilederen ble kastet av stolen. Nestlederne planla, sammen med Høyres ledelse, en konkret strategi for å få blått flertall på landsmøtet. Det er en utålelig sammenblanding som gjør det vanskelig for oss å ha tillit til slike nestledere.

HARDT UT: Tidligere KrF-nestleder Odd Anders With mener begge dagens nestledere bør vurdere å trekke seg fra sine verv etter å ha lagt strategi for blå seier sammen med Høyre. Foto: Ole Martin Wold
HARDT UT: Tidligere KrF-nestleder Odd Anders With mener begge dagens nestledere bør vurdere å trekke seg fra sine verv etter å ha lagt strategi for blå seier sammen med Høyre. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

De bør alvorlig vurdere sine nestlederstillinger, sier With til Dagbladet.

-Tillitsbrudd

Han mener KrF-nestlederne har begått tillitsbrudd mot partiet.

- Vi var enige om en prosess der vi skulle argumentere ut fra prioriterte verdier. Så trekkes plutselig et spill om abortsaken opp av hatten. Dette var ikke forankret. for paragraf 2c i abortloven var ikke drøftet. Det er stor risiko for at en lovendring endrer med liberalisering istedenfor innstramming, og håndteringen av abortsaken er slik at den sementerer gamle fronter. Det betyr at KrF blir et smalere parti, som får dårligere kommunikasjon med dem det er naturlig å samarbeide med, sier With.

- Uaktuelle som ledere

- Betyr dette at du mener ingen av nestlederne kan bli partileder dersom Knut Arild Hareide går av?

- Ingen av de to bør bli partileder når de helt tydelig har planlagt en strategi foran et KrF-landsmøte sammen med Høyres ledelse, sier With.

Leder i Akershus KrFU, Simen Bondevik, sier han er opprørt over den tette kontakten mellom Høyre-ledelsen og KrFs to nestledere som kommer fram i VG-artikkelen i dag.

- Jeg kjenner at dette gjør meg sint. Jeg blir sint på Ropstad og Bollestad for at de har hatt et strategisk, systematisk samarbeid med Høyre, bak ryggen på Hareide og på partiet. Tilliten min til begge nestlederne er tynnslitt. Jeg ser ikke for meg at de kan ta over som partiledere når de går bak ryggen til Knut Arild og hele resten av partiet på denne måten, sier Bondevik.

- Etter landsmøtet var jeg skuffet og trist over å ha tapt, men jeg tenkte det var et legitimt vedtak, som hadde en viss forankring i partiorganisasjonen. Inntrykket var stort sett at KrF har eid prosessen. Dette viser noe annet. Det ser ut som om det er Høyre som har eid deler av prosessen, sier Bondevik, som er barnebarn av tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik.

SINT OG SKUFFET: Leder av KrFU i Akershus, Simen Bondevik, er sint og skuffet over at KrFs nestledere ser ut til å ha samarbeidet med Høyre om strategien for å vinne på KrFs landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SINT OG SKUFFET: Leder av KrFU i Akershus, Simen Bondevik, er sint og skuffet over at KrFs nestledere ser ut til å ha samarbeidet med Høyre om strategien for å vinne på KrFs landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Men er det ikke naturlig at de snakker med Høyre i en så viktig sak?

- Dette var mer enn bare å snakke sammen. Det var et strategisk, faktisk og systematisk samarbeid om hvordan de kunne vinne, gitt at det som står i VG stemmer.

Knut Arilds samtaler med Jonas Gahr Støre blir noe annet. For det første var han åpen om det, for det andre så handlet det om hva de skulle gjøre etter møtet, hvis de valgte den retningen. Det jeg blir mest oppgitt over er at nestlederne skjulte det – da lurer jeg på hva de tenkte, sier Bondevik.

- Har satt seg foran partiet

Han forteller at han var på et forsoningsmøte i nye Viken KrF lørdag.

- Jeg var på et forsoningsmøte på lørdag, i nye Viken KrF. Da snakket begge to om hvordan vi skal gå videre som ett parti, at det er viktig å stå sammen og slike ting. Samtidig har det som de har gjort, bidratt til noe helt annet, nemlig splittelse og splid.

Det virker som de har satt sine personlige mål foran partiets beste. Det synes jeg er vanskelig. Dette kan føre til at det blir stilt spørsmål ved legitimiteten til hele prosessen. Det er et alvorlig tillitsbrudd. Landsstyret må ta en reell vurdering på om man faktisk har nok legitimitet i prosessen til å gå videre med regjeringssonderingene. Ropstad og Bollestad må i alle fall komme på banen, og forsvare og forklare dette, sier Bondevik.

- Mener du de bør trekke seg fra partiledelsen?

- Hva som skjer videre, det mener jeg er for tidlig å si. De må først få fortelle sin versjon av dette, er det et svik mot Knut Arild, og et svik mot partiet. Jeg sier ikke at de bør kastes her og nå, men ingen av dem bør ta over KrF og lede partiet videre. Da vil det i alle fall blir mer splittelse. Det er utfordrende at noen som har spilt et så skittent spill, skal lede partiet, sier Bondevik.

- Den verste striden

With har nå ingen sentrale verv i partiet, men var delegat på det ekstraordinære landsmøtet fra Trøndelag. With betegner striden som raser som den verste i KrFs moderne historie.

- VGs avdekking viser at det var verre enn vi trodde og står i grell kontrast til forsoningsmøtene som nå holdes i partiet. Hvis vi skal ha forsoning, må åpenhet og ærlighet være første bud, sier With.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!