- SEIER: På en valgdagsmåling blir Likud parlamentvalgets største parti med 28 mot 27 mandater. På Facebook skriver Israels sittende statsminister Benjamin Netanyahu at valgresultatet er en stor seier.FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD
- SEIER: På en valgdagsmåling blir Likud parlamentvalgets største parti med 28 mot 27 mandater. På Facebook skriver Israels sittende statsminister Benjamin Netanyahu at valgresultatet er en stor seier.FOTO: SVEINUNG UDDU YSTADVis mer

Netanyahu: - En stor seier

Men målingene viser jevnt resultat mellom Likud og Sionistunionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valget i Israel står mellom sittende statsminister Benjamin Netanyahu og hans viktigste utfordrer Yitzhak Herzog, som leder det nye valgforbundet Sionistunionen.

De første meldingene viser at det er helt jevnt mellom de to partiene. Valgdagsmålingen til Channel 1 gir Benjamin Netanyahus parti Likud og Yitzhak Herzogs parti Sionistunionen 27 seter hver i parlamentet.

en annen måling blir Likud største parti med 28 mot 27 mandater.

- Stor seier På Facebook har Netanyahu allerede utnevnt seg som valgets vinner.

- Mot alle odds er dette en stor seier for Likud, en stor seier for nasjonalistleiren - ledet av Likud, og en stor seier for Israel som nasjon, skriver han ifølge The Jerusalem Post.

Herzog på sin side svarer at Likuds feiring er prematur. Han mener åpenbart ikke at slaget er tapt.

- Vi venter på de endelige resultatene. Alt er åpent, sa han i en tale til sine støttespillere i partihovedkvarteret i Tel Aviv.

Han lovet å gjøre alt som står i hans makt for å danne en ny regjering med sosial profil.

Begge partier er avhengige av støtte fra flere andre partier for å få de 60 mandatene som trengs for å danne regjering. Talsperson ved Knesset, Yuli Edelstein, sier ifølge Haaretz at det er mulig det endelige resultatet først offentliggjøres fredag.

Kritikk Helt inntil valglokalene stengte i kveld, benyttet de to partilederne anledningen til å kritisere hverandre.

Herzog angrep Netanyahu med uttalelsen om at «statsministerens panikk er pinlig», skriver Jerusalem Post.

Han viste da til Netanyahus uttalelse i en Facebook-video tidligere i dag om at «høyre-regjeringen er i fare».

- Arabiske stemmegivere kommer ut i store flokker til valglokalet, godt hjulpet av venstre-siden, sa Netanyahu.

- De som ønsker en statsminister som bryr seg om alle sine borgere og ikke deler dem opp i grupper - må gå ut og stemme, var Herzogs svar til dette, skriver Jerusalem Post.

- Illegal propeganda På Facebook reagerte Netanyahu også på valgkomiteens avgjørelse om å ta talen hans av lufta tidligere i dag. Bakrunnen var at komiteen mente talen var illegal valgpropeganda, skriver Haaretz.

- Ingen skal få oss stille, sa Netanyahu til dette.

- Hver eneste dag snakker politikere i media (...) Den eneste som blir nektet å snakke er meg, la han til.

Brøt sammen 5,9 millioner stemmeberettigede har hatt mulighet til å delta i det israelske parlamentsvalget. Unionen har ledet foran Netanyahus parti Likud på de siste meningsmålingene, ifølge NTB.

Årets valg er et nyvalg som kom i stand etter at en koalisjonsregjering brøt sammen i november. Forrige valg var i 2013.

Alle borgere av Israel over 18 år har stemmerett. Ca. tre fjerdedeler av disse er jøder. Nesten en femtedel er muslimer.