- Netanyahu - en ulykke for Hebron

HEBRON (NTB): - Benjamin Netanyahu har vært en ulykke for Hebron. Etter at han kom til makten er situasjonen i byen gått fra akseptabel til uutholdelig, fastslår den palestinske kjøpmannen Said Al-Halman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen er trykket i Hebron etter at Benjamin Netanyahu har sittet som israelsk statsminister i nærmere to år.

Samtidig er stemningen amper. Onsdag ble den norsk-ledete internasjonale observatørstyrken TIPH angrepet av rasende jøder og TIPH-observatører trakasseres jevnlig av jødiske bosettere som vil provosere fram konfliktsituasjoner.

TIPH betegner situasjonen i byen som meget spent

Splittet i to
- Israelske og palestinske vaktposter splitter bykjernen i to. De mellom 300 og 400 israelere må passes godt på der de bor midt mellom ca 180 000 palestinere. Og den spente konflikten mellom de to gruppene kommer klart til uttrykk.

Utenfor Hebron står israelske vaktposter og kontrollerer nøye all utgående trafikk. Piggtråd, lyskastere og barrierer markerer israelske vaktposter inne i byen. Også palestinerne har gitter for mange av sine vinduer. Israelske bosettere kaster også stein og flasker.

Blomstrer ikke
Vi finner den palestinske kjøpmannen Al-Halman midt i det konfliktfylte Hebron-sentrum - i de gamle basarene, der han har drevet forretning i en årrekke.

- Freden finnes bare på papiret. Mens politikerne snakker, må folket lide, sier han.

Palestinerne forteller om mange voldsepisoder. Forleden dag ble en kvinne som bar på et lite barn, angrepet av jødiske bosettere. Hun fikk kastet en flaske etter seg.

Godt beskyttet
De jødiske bosetterne har selvsagt også sine historier. Det er ikke uten grunn at bussene de fraktes i følges av israelske militærvakter, og har skuddsikre glass og gitter for vinduene.

En rundtur i Hebron sentrum gir et skremmende bilde av den fastlåste situasjonen. Det er lett å skjønne at det bobler under overflaten.

(NTB)