Netanyahu: - Fred med palestinerne er mulig

- Vi ønsker å roe ned skeptikerne.

OPTIMIST: Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener det er mulig å oppnå en avtale med palestinerne. Foto: Reuters /Scanpix
OPTIMIST: Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener det er mulig å oppnå en avtale med palestinerne. Foto: Reuters /ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En avtale med palestinerne er vanskelig, men mulig å oppnå, mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

- Jeg vet at det er mye tvil, og jeg kan forstå hvorfor den eksisterer, sa Netanyahu i dag før sitt ukentlige møte med regjeringen.

- Vi ønsker å roe ned skeptikerne, men for å kunne gjøre det, trenger vi en reell partner på palestinsk side, sa han.

Både Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas har takket ja til en invitasjon fra USA om å gjenoppta direkte forhandlinger i Washington den 2. september, etter en 20 måneder lang stillstand.

Den israelske avisa Haaretz skriver at Netanyahu vil ha en bedre posisjon i forhandlingene enn hans forgjengere Ehud Olmert og Ehud Barak, ikke minst fordi den israelske statsministeren har langt mer støtte i befolkningen.

Ifølge Haaretz vil Netanyahu ha to grunnleggende krav med seg til forhandlingene: at palestinerne anerkjenner Israel som «det jødiske folkets stat», og at Israel får utplassere soldater i Jordan-dalen langs grensen til en framtidig palestinsk stat.

I tillegg vil Netanyahu at store bosetninger på Vestbredden, som Etzion og Maale Adumim, forblir innen Israel, og han anser Jerusalem som udelelig.

Disse prinsippene er nøyaktig de samme som Barak og Olmert forfektet under forhandlingene i Camp David og Annapolis, skriver Haaretz. (NTB)