Netanyahu: - Gaza-offensiven vil fortsette så lenge det er nødvendig

Israel dropper våpenhvileforhandlinger, vil nå militære mål.

TREKKER SEG UT: Enkelte israelske styrker er nå trukket ut av Gaza, melder flere israelske medier. Bildet viser israelske soldater i nærheten av grensa mellom Israel og Gaza. Foto: Tsafrir Abayov/Ap
TREKKER SEG UT: Enkelte israelske styrker er nå trukket ut av Gaza, melder flere israelske medier. Bildet viser israelske soldater i nærheten av grensa mellom Israel og Gaza. Foto: Tsafrir Abayov/ApVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en pressekonferanse sammen med forsvarsminister Moshe Yaalon lørdag kveld, nevnte ikke Benjamin Netanyahu noe om at bakkestyrker er i ferd med å trekke seg ut, slik flere israelske medier meldte lørdag, melder NTB. 

Men flere titalls tunneler er ødelagt, og Hamas' infrastruktur er i stor grad ødelagt, ifølge statsministeren.

Flere tusen mål er ødelagt på Gazastripen, mens flere hundre «terrorister» er drept, påpeker han.

- Israel har ingenting imot befolkningen i Gaza, og nå ber vi om at en internasjonal gjenoppbyggingsinnsats må være knyttet til avvæpning, sa statsministeren og henviste til Hamas.

Gaza-offensiven vil fortsette «så lenge det er nødvendig», påpekte Netanyahu, som ikke ga noe tegn til at Israel er villig til å gå tilbake til forhandlingsbordet.

Droppet våpenhvileforhandlinger Det israelske sikkerhetskabinettet har bestemt at at de ikke kommer til å sende en delegasjon til våpenhvileforhandlinger i Kairo, melder israelske Haaretz.

En palestinsk delegasjon, med medlemmer fra Hamas og Islamsk jihad, reiste lørdag til Kairo for nye våpenhvile-samtaler. Men Israel ønsker ikke å megle med Hamas, som Israel anklager for å villede de internasjonale fredsmeglerne.

- Hamas er ikke interessert i å oppnå enighet, sier en israelsk tjenestemann til The Jerusalem Post.

- Vil oppnå militære seier En høytstående israelsk tjenestemann sier Israel i stedet vurderer å stanse Gaza-offensiven når militære mål er nådd. Det vil si så snart Hamas' tunneler er ødelagt og Israels avskrekking («detterence)» er gjenopprettet, ifølge Haaretz.

Hamas har svart at deres vilkår må oppfylles dersom kampene skal opphøre, ifølge The Jerusalem Post.

- Hvis fienden vil ha indirekte fredssamtaler parallelt med en humanitær våpenhvile, er oppskriften «ro i retur for ro», svarer Hamas-talsperson Mushir al-Masri.

- Trapper ned Ifølge Haaretz har den israelske hæren (IDF) er nær ved å nå målet sitt om å ødelegge tunnelene som går fra Gaza inn til Israel, og som de hevder Hamas bruker til å infiltrere Israel. Hæren kommer til å kunngjøre at alle disse tunnelene er ødelagt innen 24 timer, melder avisa.

The Jerusalem Post skriver at tunnelene Hamas brukte fem år på å grave, har IDF ødelagt på to uker.

Samtidig melder flere israelske medier med at Israel har trukket enkelte styrker ut av Gazastripen. Sky News melder at det synes som om Israel nå trapper ned bakkeoperasjonen i Gaza. De gjenværende styrkene jobber angivelig med å ødelegge gjenværende tunneler.

Ifølge Haaretz har 63 israelske soldater mistet livet i Gaza-offensiven, mens dødstallene på palestinsk side nå er oppe i 1600, ifølge palestinske myndigehter. Haaretz skriver at 296 av disse er barn.
  
Kortvarig våpenhvile Det skulle egenlig våre våpenhvile gjennom helga. Men etter mindre enn tre timer ut i våpenhvilen fredag anklaget begge sider hverandre for avtalebrudd, og kampene brøt ut på nytt.

Det er ikke helt klart hvem av partene som brøt våpenhvilen først denne gangen, men FN mener det kan ha vært væpnede palestinere som brøt våpenhvilen ved å angripe israelske soldater i en tunnel kort tid etter at avtalen trådte i kraft fredag morgen, skriver NTB. USAs president Barack Obama har plassert skylda hos Hamas

GIR SEG IKKE: Under en pressekonferanse sammen med forsvarsminister Moshe Yaalon lørdag kveld, nevnte ikke Benjamin Netanyahu noe om at bakkestyrker er i ferd med å trekke seg ut, slik flere israelske medier meldte lørdag, melder NTB. Foto:  Sebastian Scheiner/Ap
GIR SEG IKKE: Under en pressekonferanse sammen med forsvarsminister Moshe Yaalon lørdag kveld, nevnte ikke Benjamin Netanyahu noe om at bakkestyrker er i ferd med å trekke seg ut, slik flere israelske medier meldte lørdag, melder NTB. Foto: Sebastian Scheiner/Ap Vis mer