Netanyahu avlyser middag med Cook

JERUSALEM (NTB-Reuters): Israels statsminister Benjamin Netanyahu avlyste i dag en middag med Storbritannias utenriksminister Robin Cook, fordi Cook møtte en palestinsk representant ved det omstridte jødiske byggeprosjektet Har Homa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et møte mellom Netanyahu og Cook ble også forkortet av israelerne etter at den britiske utenriksministeren besøkte den planlagte bosettingen like sør for Jerusalem.

  Israel planlegger å bygge 6000 nye boliger på den okkuperte høyden, en beslutning som har bidratt til å stanse hele fredsprosessen i Midtøsten.

  Cook skal ha lovet israelerne at han ikke ville bli ledsaget til anleggsområdet av palestinske representanter, og i første omgang bivånet han prosjektet fra et utkikkspunkt en halv kilometer unna.

Møtte palestinere

En israelsk regjeringsrepresentant ga Cook en orientering om prosjektet. Deretter møtte den britiske utenriksministeren et medlem av den folkevalgte palestinske forsamlingen, som ga ham palestinernes versjon av utbyggingen.

  Dette skapte protester i den israelske regjering, og Netanyahu avlyste middagen med sin britiske gjest.

  - Klimaet som ble etablert ved Har Homa tillater ikke at det opprinnelige programmet blir overholdt, sa en representant for Netanyahus kontor.

Lovpriste Kåre Kristiansen

Rundt hundre rasende jødiske nybyggere hadde møtt opp med krasse slagord da Cook besøkte det omstridte boligfeltet, og gjorde seg bemerket med hissige fløyter og harde slag på kasseroller. En av de jødiske nybyggerne lovpriste den pensjonerte KrF-politikeren og kjente Israel-vennen Kåre Kristiansen, da hun fikk vite at NTB er et norsk byrå.

- Kåre Kristiansen er en modig mann. Han står for det han mener. Han våget å protestere mot at Yasser Arafat fikk fredsprisen. Jerusalem elsker Kristiansen, sa Lea de Lange.

Hun er sterk motstander av Cooks besøk.

Minnesmerke

Mange israelere på høyresida i politikken har også irritert seg kraftig over at Cook besøkte et minnesmerke over palestinere som ble drept av en israelsk milits i 1948, like før staten Israel ble opprettet. De ville sett det som mer naturlig at den britiske utenriksministeren hadde besøkt minnesmerket over jødene som ble utryddet av Hitler under den annen verdenskrig.

<B>IRRITERENDE:</B> Storbritannias utenriksminister Robin Cook (til høyre) blir mottatt av den palestinske ministeren for Jerusalem Faisal Husseini under et besøk i Øst-Jerusalem.