Netanyahu ber USA unngå samarbeid med Iran

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ber USA unngå samarbeid med Iran for å stabilisere Irak. Både Iran og de sunnimuslimske opprørerne må svekkes, mener han.

ADVARER: Israels statsminister, Benjamin Netanyahu advarer USA mot å samarbeide med Iran for å stanse ISIL. Foto: AP Photo/Baz Ratner, Pool
ADVARER: Israels statsminister, Benjamin Netanyahu advarer USA mot å samarbeide med Iran for å stanse ISIL. Foto: AP Photo/Baz Ratner, Pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det vi ser i Midtøsten i dag, er det intense hatet mellom radikale sjiamuslimer, i dette tilfellet ledet an av Iran, og radikale sunnimuslimer, anført av al-Qaida, ISIL og andre, sa Netanyahu til den amerikanske TV-kanalen NBC søndag.

- Begge disse er altså USAs fiender. Og når dine fiender slåss, må du ikke styrke noen av dem. Du må heller svekke dem begge, la han til.

Netanyahu, som har et svært anstrengt forhold til USAs president Barack Obama, har sagt at det var en historisk feil av USA og andre land å inngå en avtale med Iran om landets atomprogram i bytte mot opphevelse av noen sanksjoner.

Når det gjelder krisen i Irak, mener han at det verst tenkelige utfallet ville være om Iran kom ut av det med styrket kjernefysisk kapabilitet.

Obama sa torsdag at Iran kan spille en konstruktiv rolle i Irak om Iran følger opp USAs innsats for at alle parter i Irak respekteres. Han sa USA har bedt Iran om ikke å ta noen skritt som kunne bidra til borgerkrig i Irak.

Irans øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, anklaget søndag USA for å prøve å ta tilbake kontrollen over Irak ved å utnytte sekteriske motsetninger.

Han nevnte ikke at hans egen president har foreslått et samarbeid med USA for å forsvare deres felles allierte i Bagdad, statsminister Nuri al-Maliki.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer