Vis mer

- Netanyahu er sikker på samarbeid med Livni

Partifelle sikker på at de to vil komme til en forståelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu er overbevist om at han skal få med seg rivalen Tzipi Livni i en samlingsregjering. 

De to vil komme til en forståelse, spår en partifelle av Netanyahu.

Hans forgjenger Ehud Olmert sa på et møte i den avtroppende regjeringen søndag at Netanyahu bør få satt sammen en koalisjon så snart som mulig. Israel trenger en regjering som nyter respekt og kan styre landet effektivt, framholdt Olmert.

Netanyahu, som leder det konservative partiet Likud skulle søndag ettermiddag møte Livni fra sentrumspartiet Kadima til nye samtaler om en koalisjon. Likud-parlamentarikeren Sylvan Shalom sa søndag morgen til israelsk kringkasting at han trodde samtalene ville føre fram.

Grunnlag
— Vi akter å danne en regjering som har et så bredt grunnlag som mulig. Det er ikke noe problem å finne politiske fellesnevnere, og vi kan komme fram til forståelse, framholdt Shalom overfor den israelske hærens kringkasting.

Livni, som er avtroppende utenriksminister, har tidligere sagt at hun ikke vil ha noe med en høyredominert koalisjon å gjøre. Men israelske medier tror Netanyahu vil forsøke å lokke henne til samarbeid med løfter om en framtredende plass i den nye regjeringen.

Israels president Shimon Peres ba sist fredag formelt om at Netanyahu forsøker å danne ny regjering.

Palestinerne
Livnis parti Kadima vant ett mandag mer enn Netanyahus parti Likud i valget til ny israelsk nasjonalforsamling den 10. februar, men Tzipi Livni greide ikke å skape grunnlag for en regjeringsdannelse.

Hennes partifelle innenriksminister Meir Sheetrit sa søndag at Kadima ikke vil gå inn i en regjering som nekter å forhandle med palestinerne.
— Vi kan ikke delta i en koalisjon som ikke kjemper for fred, framholdt han. Livni har gått inn for en såkalt tostatsløsning, der Israel skal eksistere side om side med en egen palestinsk stat, mens Netanyahu avviser denne løsningen.

Benjamin Netanyahu ble i 1996 leder for en høyreorientert regjering. Men denne regjeringen gikk i oppløsning tre år senere da småpartiene på høyrefløyen trakk tilbake sin støtte fordi Netanyahu lot seg presse av USA til å inngå kompromisser med palestinerne.

(NTB)

REGJERINGSOPPDRAG: Benjamin Netanyahu, leder i høyrepartiet Likud, har fått i oppdrag å danne ny regjering i Israel. Foto: REUTERS / Baz Ratner / SCANPIX
REGJERINGSOPPDRAG: Benjamin Netanyahu, leder i høyrepartiet Likud, har fått i oppdrag å danne ny regjering i Israel. Foto: REUTERS / Baz Ratner / SCANPIX Vis mer