Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Israel:

Netanyahu får ikke flertall: - Reell sjanse for nyvalg

Statsminister Netanyahu har ikke klart å sikre seg flertall i nasjonalforsamlingen, ifølge valgdagsmålinger. Fintellingen kan likevel endre på resultatet, sier Israel-ekspert.

JEVNT: Om Netanyahu får forsette som statsminister, er helt i det blå. Foto: REUTERS/ Amir Cohen / NTB scanpix
JEVNT: Om Netanyahu får forsette som statsminister, er helt i det blå. Foto: REUTERS/ Amir Cohen / NTB scanpix Vis mer

De første tallene er klare etter at israelske velgere i dag gikk til valgurnene for andre gang på fem måneder.

Tallene viser at det ble nesten likt mellom Likud, partiet til statsminister Benjamin Netanyahu, og sentrumsalliansen Blått og hvitt ledet av Benny Gantz.

Netanyahu klarte dermed ikke å sikre seg flertall i nasjonalforsamlingen.

Tre ulike meningsmålinger

Jørgen Jensehaugen, seniorforsker ved forskningssenteret PRIO, opplyser overfor Dagbladet at disse tidlige tallene baserer seg på tre ulike meningsmålinger:

- Det ser ut som det er tre forskjellige meningsmålinger som gir inntrykk av at det er relativt likt mellom partiene.

I noen av dem leder Blått og hvitt og i andre er det helt likt. Ingen av dem viser at Likud leder, sier han.

Både Likud og Blått og hvitt ligger ifølge tre separate valgdagsmålinger an til å få mellom 31 og 34 plasser i nasjonalforsamlingen Knesset.

Reell sjanse for nyvalg

Ifølge Jensehaugen er noe av det viktigste i etterkant av dette valget nettopp at ingen av blokkene ser ut til å ha sikret seg de 61 plassene de trenger.

Partiene trenger derfor støtte fra tidligere forsvarsminister Avigdor Liebermans nasjonalistparti Yisrael Beiteinu for å sikre seg et flertall.

- Det er ganske mange spenningsmomenter framover, og det kommer til å bli harde forhandlinger så nå venter vi på å få fintellingen som vil vise hvem som setter sammen en regjering, slår han fast.

Ifølge Jensehaugen kan de offentlige resultatene som kommer fram de neste dagene fremdeles vise noe annet enn et likt løp:

- Fintellingen kan endre på de resultatene vi fikk i dag, og den kan også vise at ingen fikk sikret seg de 61 plassene. Da blir det interessant å se hvilke store kompromisser som må inngås, forklarer han.

Et annet alternativ etter dagens resultater er nok et nyvalg - og det er, ifølge seniorforskeren, en reell sjanse for dette.

De offisielle resultatene er ventet å være klare onsdag.

- Dreide seg om velgernes tillit

Dagens valg har på mange måter blitt sett på som et skjebnevalg for Netanyahu som risikerer å ende opp i fengsel etter anklager om korrupsjon.

Jensehaugen framhever at valget sier mye om et samfunn som har en del splittelser:

- Valget har i stor grad dreid seg om velgernes tillit til Netanyahu, forklarer seniorforskeren og legger til at han har en velgerbase som er overraskende lojal samtidig som han vekker ganske stor mistillit i en stor del av den israelske befolkningen.

- Partiet hans har ikke forvitret noe særlig, men det har altså dukket opp et parti som har gjort det sterkt og bygget på nettopp dette med at de ikke er Netanyahu, slår han fast.

Ifølge Israel-ekspert Hilde Henriksen Waage ved forskningssenteret PRIO viste meningsmålingene i forkant av valget at det israelske folket så ut til å være like splittet i dag som de var i april.

- Det er likevel hvordan de små ytterliggående partiene vil gjøre det som avgjør valget. De har både slått seg sammen og splitta opp så det er uklart hvordan de vil gjøre det, forklarer Waage.

Partiet som vinner må nemlig sikre seg støtten til disse mindre partiene for å kunne danne en koalisjon.

Ble ikke enige

Etter valget i april fikk statsminister Benjamin Netanyahu sitt parti Likud 35 plasser i Knesset og startet samtaler med høyrepartiene og den religiøse blokken som til sammen ville gi Netanyahu et flertall på 65 representanter.

Forhandlingene førte likevel ikke fram fordi partiet til tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman krever at unge ultraortodokse israelere må avtjene verneplikt – noe de i dag er fritatt fra.

Tirsdag forsøkte derfor Netanyahu nok en gang å danne en regjering sammen med koalisjonspartnere.

I forkant av valget har den politiske veteranen kommet med en rekke utspill for å tiltrekke seg ortodokse jøder - blant annet løfter om å annektere store deler av det som skulle bli en palestinsk stat.

Både muslimske naboland så vel som FN og har reagert med bekymring på Netanyahus lovnad om å annektere flere bosettinger, blant annet i Jordan-dalen og ved Dødehavet. For få dager siden varslet han også en ny krig mot Hamas på Gazastripen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling