Netanyahu får kraftig refs etter påstand om «etnisk rensing»:
- Uakseptabelt og opprørende

Israels statsminister mener bosetningene på Vestbredden ikke står i veien for fred.

FÅR KRITIKK: Benjamin Netanyahu får refs av USA og FN for sin Facebook-video-tale. Foto: AP Photo / Sebastian Scheiner / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Benjamin Netanyahu får refs av USA og FN for sin Facebook-video-tale. Foto: AP Photo / Sebastian Scheiner / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fredag i forrige uke publiserte Israels statsminister Benjamin Netanyahu en video på sin Facebook-side.

Temaet i den to minutter lange videoen er de jødiske bosetningene på Vestbredden. Netanyahu innleder med å si at han ikke skjønner at bosetningene kan hindre fred.

- For ingen ville noen gang påstå at de nesten to millioner araberne som lever i Israel hindrer fred. Det er fordi de ikke gjør det, snarere tvert i mot, sier Netanyahu i videoen, før han kommer til den delen i den korte talen som har gjort verdensledere rasende og oppgitte.

- Etnisk rensing

- Det palestinske lederskapet krever en palestinsk stat, på en betingelse: Ingen jøder. Det finnes et uttrykk for å beskrive det: Etnisk rensing. Dette kravet er opprørende. Det er enda mer opprørende at verdenssamfunnet ikke synes det er opprørende. Andre opplyste land kjemper for denne ideén.

Et samlet verdenssamfunn har fastslått at bosetningene Israel har opprettet i områdene de okkuperte i 1967 er ulovlige og i strid med den fjerde Genevekonvensjonen.

Der står det at «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Netanyahu på sin side hevder hardnakket at de israelske bosetningene ikke hinder fred, men at han ser for seg et Midtøsten der arabere og israelere bor side ved side. I fred.

- Så neste gang du hører noen si at jøder ikke kan bo et sted, spesielt i sine forfedres hjemland, så tenk på implikasjonene et øyeblikk. Etnisk rensing for fred er absurd. Det er på høy tid at noen sa det. Jeg gjorde det nettopp, sier Netanyahu.

- Bosetningene er ulovlige

Det har fått flere til å reagere. FNs generalsekretær Ban ki-Moon kaller uttalelsene urovekkende og karakteriserer dem som «uakseptable og urovekkende».

- La meg være helt klar: Bosetningene er ulovlige ifølge internasjonal lov. Okkupasjonen, kvelende og undertrykkende, må ta slutt, sier Ban ki-Moon ifølge Reuters.

Det amerikanske utenriksdepartementet følte at Netanyahus uttalelser var myntet på USAs syn på bosetningene på Vestbredden, og vil ikke finne seg i at de støtter etnisk rensing.

Derfor kritiserte de Netanyahu under en pressekonferanse i Washington.

- Vi er sterkt uenige i at de som er mot bosetningsaktiviteten eller ser på den som et fredshinder karakteriseres som tilhengere av etnisk rensing av jøder, sa talskvinne Elizabeth Trudeau.

- Å bruke den slags terminologi er upassende og lite hjelpsomt.

Israelske myndigheter deler ikke verdenssamfunnets syn på bosetningene og utvider stadig de nærmere 237 bosetningene og utpostene som nå huser over 700 000 israelere.

Trudeau sa under pressekonferansen at Obama-administrasjonen er på helt på linje med tidligere amerikanske administrasjoner og verdenssamfunnet for øvrig når de mener at bosetningene er til hinder for fred.

Trump-støtte

Men ikke alle amerikanske politikere deler Obama-administrasjonens syn på saken. Rådgiver for Donald Trump, David Friedman, skriver i en e-post til den israelske avisa Haaretz at Obama-administrasjonen «burde skamme seg over sin misforståtte reaksjon» på Netanyahus uttalelser.

- Statsminister Netanyahu har helt rett. Palestinerne vil at Israel skal absorbere uttallige «flyktninger» - folk som aldri har levd i Israel og hvis forferdre aldri ble tvunget til å forlate Israel - mens deres såkalte «stat» må være, som nazistene sa, Judenrein (jødefri, journ.anm), skriver Friedman.

Palestinerne krever full byggestans før de setter seg til forhandlingsbordet igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer