Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Netanyahu fikk mer applaus enn Obama

Få kan måle seg med den israelske statsministeren i den amerikanske Kongressen.

 STÅENDE APPLAUS:  Benjamin Netanyahu får stående applaus under sin tale i den amerikanske Kongressen. Foto: REUTERS/Molly Riley
STÅENDE APPLAUS: Benjamin Netanyahu får stående applaus under sin tale i den amerikanske Kongressen. Foto: REUTERS/Molly Riley Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den uttalte amerikanske politikken overfor Israel har endret seg i det siste. Barack Obama krever at grensene fra 1967 må danne utgangspunkt for en fredsavtale, og at det bør skje fort.

I går var den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu på et sjeldent besøk i Kongressen. Der talte han for begge kamrene, og slo fast at 1967-grensene vil gjøre det umulig for Israel å forsvare seg.

- Israel vil ikke gå tilbake til de uforsvarlige grensene, sa Netanyahu til stående applaus i Kongressen.

Ironisk nok var det etter denne uttalelsen han fikk størst applaus, påpeker ABCs journalist Jonathan Karl. Ironisk fordi denne uttalelsen kan tolkes som et direkte spark mot Barack Obama, som for tiden er på Europa-tur.

Applaudert 29 ganger ABC-journalisten valgte etter talen å se på hvor mange ganger Netanyahu fikk applaus fra salen. Det skjedde 29 ganger, og hele 20 ganger var det stående applaus for den israelske statsministeren.

Til sammenlikning fikk for eksempel president Obama applaus 25 ganger da han leverte sin State of the Union-tale i år.

- Netanyahu fikk uten tvil en varmere mottakelse enn president Obama fikk under sin siste State of the Union-tale, og absolutt en varmere mottakelse enn han hadde fått i Knesset (Israels nasjonalforsamling), skriver Karl i sin blogg.

- Da talen var over ble han stående en stund ved podiet, og det så ut som om han ikke ville gå, fortsetter journalisten.

- Latterlig Netanyahus tale mottok delte reaksjoner i USA. Fra konservativt og tradisjonelt Israel-vennlig hold ble han hyllet, mens andre valgte å kritisere den israelske statsministeren.

Journalisten Nicholas Kristoff, som to ganger er hedret med Pulitzer-prisen, var blant de kritiske.

- Applausen for Netanyahu er latterlig, for han har gjort så mye for å undergrave Israels globale image og langsiktige trygghet, skrev han på Twitter.

Talsmannen for palestinernes president Mahmoud Abbas konkluderte med at Netanyahus tale skaper «flere hindre» i fredsprossesen.

 POPULÆR:  Netanyahu var en populær mann i Kongressen etter sin tale i går. Opptil flere ville ta ham i hånden. Foto: REUTERS/Stelios Varias.
POPULÆR: Netanyahu var en populær mann i Kongressen etter sin tale i går. Opptil flere ville ta ham i hånden. Foto: REUTERS/Stelios Varias. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media