Netanyahu gir palestinere skylden for uro i Jerusalem

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gir «palestinske ekstremister» skylden for sammenstøt mandag med israelsk politi ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

ANKLAGER PALESTINERE: Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, mener palestinere er skyld i uroen i Jerusalem. Foto: eEPA/MENAHEM KAHANA / POOL
ANKLAGER PALESTINERE: Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, mener palestinere er skyld i uroen i Jerusalem. Foto: eEPA/MENAHEM KAHANA / POOLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han avviser samtidig at Israel har noe ansvar for den stadig mer spente situasjonen på Tempelhøyden, der moskeen ligger. Høyden regnes som hellig av både muslimer og jøder.

- Israel er forpliktet til å opprettholde status quo akkurat slik det har vært i mange årtier. Det vi ser er palestinske ekstremister som egger til bråk, sa han da han hadde FNs generalsekretær Ban Ki-moon på besøk mandag.

Tidligere på dagen sa Ban at han var dypt bekymret for de gjentatte provokasjonene på Jerusalems hellige steder.

- De pisker opp spenningen, og det må opphøre, sa Ban få timer etter sammenstøtene mellom israelsk politi og palestinske demonstranter.

Planla protester Polititalsmann Micky Rosenfeld sa at politiet gikk til Tempelhøyden etter å ha mottatt opplysninger om at demonstranter planla å forsøke å hindre at ikke-muslimer besøker området, og det ble funnet steiner og flasker de skulle kaste.

Palestinerne barrikaderte seg inne i moskeen og kastet gjenstander mot politiet som fjernet en improvisert barrikade av piggtråd og planker.

Palestinere har lenge vært skeptiske til at ikke-muslimer besøker Tempelhøyden. Utenlandske turister er ofte på besøk, mens israelsk politi hindrer israelske jøder i å besøke den omstridte plassen av frykt for å utløse uro.

Da daværende statsminister Ariel Sharon insisterte på å besøke høyden i 2000, utløste det en fem år lang intifada som kostet utallige mennesket livet.

Kritikk av bosetninger I sitt møte med FN-sjefen ba Netanyahu ham hindre at palestinerne tar «ensidige diplomatiske skritt» i FN, en henvisning til palestinernes forsøk på å bli anerkjent som egen stat av verdenssamfunnet.

Ban svarte med å kritisere de israelske bosetningene i palestinske områder, som han mener sender feil signaler og er klare brudd på folkeretten

- Vi må på ny rette vår oppmerksomhet mot Vestbredden. Igjen fordømmer jeg fortsatt bosetningsaktivitet fra israelsk side på det sterkeste, sa Ban.

(NTB)