I HARDT VÆR:  Bare én måned før israelerne går til valg, kommer en rekke informasjoner om at statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone Sara har brukt store pengesummer fra skattebetalerne til egen velvære. Nå risikerer han etterforskning. Foto: Gali Tibbon / Reuters / Scanpix
I HARDT VÆR: Bare én måned før israelerne går til valg, kommer en rekke informasjoner om at statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone Sara har brukt store pengesummer fra skattebetalerne til egen velvære. Nå risikerer han etterforskning. Foto: Gali Tibbon / Reuters / ScanpixVis mer

- Netanyahu har brukt store pengesummer på alkohol, restauranter, duftlys og frisør

Kan bli etterforsket for sløsing med skattebetalernes penger. Bare én måned før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Benjamin Netanyahu kan bli satt under etterforskning for privat sløsing med skattebetalernes penger, én måned før valget i Israel.

Israels riksrevisor Joseph Shapira har i halvannet år gransket anklager om overdreven pengebruk, både i den israelske statsministerboligen og i ekteparet Netanyahus to øvrige boliger i Israel.

Granskingen ble innledet etter at tidligere ansatte anklaget statsministeren og hans ektefelle Sara for underslag og omfattende sløsing med skattebetalernes penger.

Netanyahu har blant annet brukt store beløp på alt fra alkohol og cateringmat fra dyre restauranter, til blomsterdekorasjoner, duftlys, frisører og sko.

Voldsomme raseriutbrudd Flere tidligere ansatte i statsministerboligen, blant dem Meni Naftali som var sjef for husholdningen, har i tillegg gått til arbeidsrettssak og tegner et lite flatterende bilde av Sara Netanyahu som arbeidsgiver.

Barnepsykologen, som jobbet som flyvertinne da hun møtte Netanyahu i 1991, anklages for å trakassere de ansatte og komme med voldsomme raseriutbrudd, «særlig etter at hun hadde konsumert betydelige mengder alkohol», som en tidligere ansatt formulerer det i søksmålet.

Tomflasker Sara Netanyahu anklages også for i årevis å ha stukket pantepenger for flasker innkjøpt med offentlige midler i egen lomme.

Statsministerparet har rett nok forsøkt å få saken ut av verden ved å betale tilbake nærmere 8000 kroner, men Naftali hevder at de har underslått seks ganger så mye og israelske medier har døpt skandalen «Bottlegate».

Sara Netanyahu ble også saksøkt av en ansatt i 2010, og er åpenbart ikke helt enkel å ha med å gjøre, konstaterer Ben Ami, som har skrevet bok om israelske statsministres ektefeller opp gjennom årene.

- Ingen røyk uten ild, og jeg tviler på om alle disse historiene hadde dukket opp dersom det ikke var noe i dem, mener han.

Utsatt rettssak Netanyahu har lyktes med å få arbeidsrettssaken utsatt til etter valget, men lyktes ikke med å få utsatt offentliggjøringen av Shapiras rapport. Den legges fram tirsdag, på dagen én måned før valget.

Den israelske riksadvokaten må deretter ta stilling til om Netanyahu skal settes under politietterforskning, noe som i så fall vil komme svært ubeleilig midt i innspurten av valgkampen.

Gratisreiser Israelske Channel 10 lekket i forrige uke også utdrag fra en annen gransking av Netanyahu, som anklages for å ha tatt imot gratis flybilletter til seg selv og familien fra utenlandske velgjørere mens han var finansminister under statsminister Ariel Sharon.

Saken, som israelske medier har døpt Bibi tours, kunne ha resultert i tiltale for korrupsjon og inhabilitet, men ble henlagt av riksadvokaten for en drøy måned siden. Dette ble begrunnet med at den neppe ville resultere i domfellelse.

Riksadvokat Yehuda Weinstein kritiseres for å beskyttet sin mangeårige venn Benjamin Netanyahu, som han tidligere var advokat for og som utnevnte ham til posten som riksadvokat.
(NTB)