Valg i Israel:

Netanyahu har vunnet valget

Israels statsminister Benjamin Netanyahu erklæres som vinner av valget etter thriller.

VALG: Benny Gantz (til venstre) og Benjamin Netanyahu. Foto: Ariel Schalit/via Reuters / NTB Scanpix
VALG: Benny Gantz (til venstre) og Benjamin Netanyahu. Foto: Ariel Schalit/via Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var duket for en ordentlig valgthriller i Israel da valgdagsmålingene ble servert tirsdag kveld: Regjeringspartiene Likud og partialliansen Blått og hvitt fikk omtrent like mange stemmer, og begge sider erklærte seier.

Én måling viste dødt løp, mens to andre ga Blått og hvitt en knepen ledelse.

Trolig seier

I løpet av natta begynte imidlertid nye målinger å vise at Netanyahu så ut til å stikke av med en knapp valgseier.

Onsdag morgen bekreftes seieren. Tre store israelske TV-stasjoner melder at Netanyahu har vunnet valget, ifølge Reuters.

Både Kanal 13 og Kanal 12 melder at både Likud og Blått og hvitt stikker av med 35 av 120 seter i nasjonalforsamlingen Knesset.

- Fantastisk seier

Netanyahu er ventet å kunne forme en koalisjonsregjering med hjelp fra nasjonalistiske og ultraortodokse allierte som samlet gir ham 65 av 120 seter i Knesset.

- Dette er en fantastisk seier. Det gjør meg rørt at Israels befolkning har vist meg tillit for femte gang, sier Netanyahu ifølge CNN.

Netanyahu har vært statsminister i sammenhengende ti år, og Blått og hvitts statsministerkandidat Benny Gantz er hans første reelle utfordrer.

STEMMER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu stemmer sammen med sin kone Sara. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
STEMMER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu stemmer sammen med sin kone Sara. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix Vis mer

Skuffet palestinsk diplomat

Den palestinske diplomaten og forhandleren Saeb Erekat mener israelske velgere har valgt å opprettholde «status quo».

- Det at bare 18 av 120 folkevalgte i parlamentet støtter en tostatsløsning basert på 1967-grensen, er et resultat av straffefriheten Israel har dratt nytte av, sier han, og tilføyer at israelske velgere har valgt «status quo».

- De har sagt nei til fred og ja til okkupasjon, sier Erekat.

Opposisjonsalliansen som består av sentrums-, venstre- og arabiske partier får til sammen rundt 55 seter i Knesset.

Valgdagsmålinger i Israel

  • Tre valgdagsmålinger ble offentliggjort etter at valglokalene stengte i Israel tirsdag kveld.
  • De to største grupperingene er regjeringspartiet Likud og opposisjonens fellesliste Blått og hvitt.
  • Blått og hvitt får 37 representanter i Knesset i valgdagsmålingen til fjernsynsstasjonen Kanal 11. Likud får 36 representanter
  • I målingen til Kanal 12 får Blått og hvitt 37 representanter, mens Likud får 33.
  • Både Likud og Blått og hvitt får 36 representanter i målingen til Kanal 13.
  • Selv om Blått og hvitt ser ut til å ha et lite overtak, tyder målingene også på at Likud har best forutsetninger for å sette sammen en ny regjeringskoalisjon sammen med mindre partier
    Kilder: Haaretz, Jerusalem Post

Kameraer

Flere partier i Israel hevdet på valgdagen å være rammet av valgfusk. Det ble blant annet kjent at skjulte kameraer ble utplassert i valglokaler i områder hvor det bor mange palestinske israelere.

Det var medlemmer av regjeringspartiet Likud som hadde tatt med kameraer inn i stemmelokaler nord i Israel. Representanter for partiet sier målet var å avsløre valgfusk.

Palestinsk israelske politikere reagerte sterkt på avsløringen, og sa at kameraene er i strid med loven. En talsmann for Israels sentrale valgkomité bekrefter at det er ulovlig å filme folk mens de avgir stemme.

Det kom også meldinger om at stemmesedler enten var fjernet eller hadde blitt tegnet på slik at de ikke lenger var gyldige.

Kan bety endring

Mange israelske velgere har før valget vært usikre på hva de skal stemme på. Netanyahu har en lojal tilhengerskare, men det er også de som er gått lei og håper på endring.

Ifølge Israel-kjenneren Anders Persson ved Lunds universitet i Sverige har imidlertid opposisjonen mislyktes med å sette spørsmål om velferd, helse og økonomi på dagsordenen. I stedet har valgkampen i stor grad handlet om sikkerhetspolitikk.

Selv om Blått og hvitt på flere områder likner Likud, og ligger mer til høyre enn til venstre i politikken, mener Persson at partiet kan bety en endring i israelsk politikk.

- Det er ingen tvil om at Gantz ligger nær Netanyahu i mange spørsmål. Men han har signalisert en økt vilje til å løse konflikten med Palestina, sier Persson til nyhetsbyrået TT.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer