Netanyahu innrømmer nederlag i primærvalg

Israels utenriksminister Benjamin Netanyahu erkjente i kveld at han var beseiret av statsminister Ariel Sharon i dagens primærvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

.

Ifølge de første valgdagsmålingene på TV-stasjonen Channel One fikk Sharon 61 prosent av Likud-velgernes stemmer mot 37 prosent for Netanyahu som Likuds leder og statsministerkandidat.

Netanyahu sa til tilhengere i Tel Aviv at han nå vil jobbe sammen med Sharon for å vinne valget i januar.

- For noen minutter siden ringte jeg statsminister Ariel Sharon og gratulerte han med å være valgt som Likud-leder og statsministerkandidat, sa Sharon.

En annen TV-kanal kom til at 58 prosent stemte på Sharon og 40,5 prosent på Netanyahu, som i dag er israelsk utenriksminister.

Tidligere ble det meldt at frammøtet blant Likuds 305.000 medlemmer ble mindre enn vanlig på grunn av det palestinske angrepet mot et Likud-kontor i Nord-Israel, der minst seks velgere ble drept.

En seier ved primærvalget blir Sharons første skritt på veien mot å beholde statsministerposten. Likud ventes å vinne valget 28. januar.

Sverger hevn

Sharon benyttet sin seierstale til å sverge hevn etter torsdagens terroraksjoner i Kenya og Nord-Israel, som kostet 21 mennesker livet, ni av dem israelere.

- Vi vil lete til vi finner dem som spilte blodet til våre landsmenn. Ingen vil komme fra det uskadd. Vi er et sterkt folk, og vi skal bekjempe terroren, lovet Sharon i en tale til sine tilhengere.

Selv om en ukjent gruppe som kaller seg «Palestinas hær» påtok seg ansvaret for bombeattentatet mot det israelskeide Paradise Hotel i Mombasa torsdag, og forsøket på å skyte ned et israelsk charterfly med raketter, er amerikansk, europeisk og israelsk etterretningseksperter enige om at sporene nok en gang peker mot Osama bin Laden og hans al-Qaida-nettverk.

Arafat med krass kritikk

Torsdagens angrep mot Likuds valglokale i byen Beit She'an kostet minst seks mennesker livet, og såret 43. Blant de sårede var tre av barna til Israels tidligere utenriksminister David Levy, og tilstanden for en av dem - sønnen Shimon Levi - er alvorlig.

Al-Aqsa-martyrenes brigader, en militant gruppe med utspring fra Yasser Arafats Fatah-bevegelse, tok på seg ansvaret for aksjonen, som blir kraftig fordømt av Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene.

- Den palestinske ledelsen fordømmer angrepet mot Bet She'an og angrep mot israelske sivile generelt, heter det i en kunngjøring fra Arafats kontor.

- Disse angrepene tjener overhodet ikke det palestinske folks rettferdige sak. Dette påfører oss stor skade, og bidrar bare til å styrke krigshisserne og ekstremistene som vil ha flere bosettinger i Israel, heter det videre i det som langt på vei oppfattes som et oppgjør med al-Aqsa-brigadenes virksomhet.

- De palestinske selvstyremyndighetene forstår ikke fornuften i slike meningsløse aksjoner, som er politisk barnslige, heter det videre.

Økt fredsvilje

En fersk meningsmåling blant palestinerne tyder på at Arafat er på trygg grunn i sin krasse kritikk av de militante gruppene.

56 prosent av palestinerne mener nå at Arafat bør slå ned på de militante gruppene for å forsøke å stanse angrepene mot sivile mål i Israel, noe hele 86 prosent av palestinerne var motstandere av i mai.

76 prosent av palestinerne mener samtidig at intifadaen bør avblåses dersom israelerne stanser sine angrep mot palestinerne.

Også på israelsk side tyder meningsmålinger på at fredsviljen er økende. 47 prosent støtter nå en militær israelsk tilbaketrekking fra Gaza-stripen, mens 54 prosent mener mange av bosettingene i de okkuperte områdene bør avvikles.

(NTB)

BLIR SITTENDE: Statsminister Ariel Sharon blir Likud-partiets statsministerkandidat i det kommende valget i Israel.