Netanyahu kan bli ny utenriksminister

Tidligere statsminister Benjamin Netanyahu ble i dag tilbudt jobben som utenriksminister i Ariel Sharons nye regjering i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to regnes som bitre politiske rivaler i Likud-partiet, men Sharon satte likevel fram tilbudet på et møte mellom de to fredag kveld, ifølge en israelsk diplomat.

Sharon signaliserte tidligere på dagen at den nye israelske regjeringen hans ikke skal sette i verk aksjoner som kan skape problemer for USAs planer om en eventuell krig mot Irak.

Sharon skal ha formelle samtaler med mulige samarbeidspartnere på høyresiden søndag, etter at arbeiderpartiet trakk seg fra regjeringen tidligere i uken.

Blant småpartiene på høyresiden er det ultranasjonalistiske grupper som krever at det brukes hardere militære midler for å knuse det to år gamle palestinske opprøret.

Statsråd David Naveh, som er medlem av Sharons Likud-parti, sa fredag at den nye regjeringen vil respektere president George W. Bushs ønske om at Israel modererer seg for å ikke ødelegge for arabisk og muslimsk støtte til et angrep mot Irak. Målet med et slikt angrep er å styrte president Saddam Hussein.

- Jeg tror alt i alt at denne typen regjering kan oppfylle disse kravene, sa Naveh til den israelske militærradioen.

Sharon har sendt beskjed til Washington der han sier at uansett hvilken regjering han stabler på beina, vil den respektere Bushs linje i Midtøsten, som blant annet innebærer opprettelse av en palestinsk stat, skrev avisen Yedioth Aharonot fredag.

I forkant av de formelle regjeringsforhandlingene har Sharon tilbudt posten som forsvarsminister til den tidligere forsvarssjefen Shaul Mofaz.

Mofaz er kjent for å ha en kompromissløs holdning til det palestinske opprøret og har tidligere tatt til orde for å landsforvise palestinernes leder Yasser Arafat. Han har også utta lt at Den palestinske selvstyremyndigheten er «infisert av terror fra topp til tå.»

Ifølge kilder i den israelske regjeringen har Mofaz bedt om noen dagers betenkningstid for å bestemme seg for om han skal si ja til tilbudet.

Dersom Sharons forsøk på å danne en ny regjering ikke skulle lykkes, vil resultatet kunne bli at det må holdes nyvalg i Israel. En meningsmåling som ble offentliggjort fredag, tyder på at et valg nå ville ha vært gunstig for Likud og høyresiden.

Arbeiderpartiet ville ifølge meningsmålingen i avisen Yedioth Aharonot ha mistet seks mandater, mens Likud ville ha økt sin representasjon i Knesset fra 19 til 31.

En annen undersøkelse viser at israelske velgere legger skylden på arbeiderpartiets leder Binyamin Ben Eliezer for at den brede samlingsregjeringen brøt sammen onsdag.

Bakgrunnen for regjeringskrisen var at Ben Eliezer og arbeiderpartiet mente Sharon ville gi for store tilskudd til de omstridte bosettingene på Vestbredden på neste års statsbudsjett.

(NTB)