Netanyahu må gå

AMMAN (Dagbladet): Statsminister Benjamin Netanyahu i Israel mislyktes i går i et forsøk på å berge taburetten på overtid da han foreslo å danne nasjonal samlingsregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MÅ GÅ: Benjamin Netanyahus dager som statsminister er talte.

Knesset hadde da allerede forkastet hans fredspolitikk, og til slutt stemte Netanyahu sammen med et klart flertall for å utskrive nyvalg.

I et forvirrende, høyrøstet og opprivende møte i Israels nasjonalforsamling, Knesset, ba statsminister Netanyahu arbeiderpartiets leder, Erhud Barak, om å bruke de neste 72 timene på å forhandle om en nasjonal samlingsregjering.

- Vi vil undersøke mulighetene for å komme sammen ... hvis vi ikke lykkes, så prøvde vi i det minste i dette vanskelige øyeblikket for Israel, sa statsministeren.

Men Barak avslo. Arbeiderpartiet ville heller ha nyvalg i håp om å kaste Netanyahu og overta regjeringskontorene av egen kraft.

- Det er litt for seint, sa Barak, og la til at han var i tvil om Netanyahu mente tilbudet kom fra et ærlig hjerte.

Tidligere statsminister Shimon Peres fra Arbeiderpartiet har foreslått dette før, men Netanyahu har alltid avslått.

Umulig

I regjeringsmøtet søndag fikk Netanyahu vedtatt fire knallharde krav til palestinerne som vilkår for at Israel skal oppfylle avtalen fra Wye i USA.

Alle vet at kravene er helt umulige å godta for palestinerne, men Netanyahu håpet med dette å gjenvinne støtte fra politiske ytre høyre.

Men Knesset avviste Netanyahus fredspolitikk. Deretter mislyktes Netanyahus bønn om hjelp fra arbeiderpartiet. Målet var å utelukke ytre høyre fra makt.

Kolliderende løfter

Netanyahu stemte til slutt for nyvalg og innrømmet på den måten at hans regjeringsgjerning har vært like umulig som å bære staur.

I det underlige israelske regimet, som ble innført før valget i 1996, velges statsministeren i et eget valg og Knesset i et annet, samtidig som parlamentarismen gjelder.

Netanyahu måtte for å bli valgt i mai 1996 strø om seg med motstridende løfter til alle kanter for å få støtte. Etterpå måtte han sette sammen ei regjering som inneholder både ytterliggående religiøse og ytterliggående sekulære, tilhengere av fri markedsøkonomi og jødiske bosettere.

Valg i mars- april

Ytre høyre, deriblant bosetterne på okkupert land, er rasende fordi Netanyahu har gått med på å trekke soldatene tilbake fra deler av Vestbredden i Wye-avtalen.

Tidligere har han vært mot denslags innrømmelser. Arbeiderpartiet og flere andre grupper, også religiøse, mener han har ødelagt fredsprosessen med palestinerne fra den dagen han overtok.

Dermed blir det nyvalg i Israel.

Arbeiderpartiet vil ha det snarest mulig, gjerne midt i mars. Netanyahu skal visstnok ønske det seint i april. Det er like før palestinernes president, Yassir Arafat, har truet med å utrope en egen palestinsk stat, 4. mai, hvis ikke fredsforhandlingene går framover og det kommer til en endelig avtale mellom Israel og palestinerne.