Netanyahu og Arafat enige om avtale

WYE MILLS (NTB-AFP-Reuter): De israelske og palestinske forhandlerne i Wye Mills er blitt enige om en ny avtale om delvis israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden, sa et sentralt medlem av den palestinske delegasjonen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen skal ha kommet i stand ved slutten av 16 timers sammenhengende forhandlinger i går og i natt, der president Bill Clinton også deltok. Det var ventet at avtalen ville bli undertegnet senere i dag. Det forelå ingen bekreftelse fra israelsk eller amerikansk hold.

Partene arbeidet med den endelige teksten i morges, og ifølge amerikanske kilder var avtalen fortsatt ikke helt klar.

En palestinsk forhandler, som ikke ville stå fram ved navn, sier at Israel har gått med på å løslate 750 palestinske fanger, i grupper på 250 hver måned i tre måneder.

Ifølge ubekreftede opplysninger inneholder avtalen følgende punkter:

Sluttfaseforhandlingene:
Etter å ha undertegnet avtalen, skal de to partene starte direkte forhandlinger om permanente grenser, den politiske statusen for de palestinske områdene, Jerusalems status, jødiske bosettinger, vannfordeling og palestinske flyktninger i utlandet.

Israelsk tilbaketrekking:
I tre faser over tre måneder skal Israel overføre 12 prosent av Vestbredden (den okkuperte delen) til den palestinske siviladministrasjonen, men den israelske hær skal ha overordnet ansvar for sikkerheten. 1,1 prosent skal komme under full palestinsk kontroll.

Israel skal videre trekke seg helt tilbake fra 14,2 prosent som i dag er under felles administrasjon. Ved slutten av prosessen skal de palestinske selvstyremyndighetene få full kontroll over 40 prosent av Vestbredden og 60 prosent av Gaza.

Sikkerhetsgarantier:
Parallelt med tilbaketrekkingen skal palestinske myndigheter sette i verk et detaljert program for å få bukt med terrorisme, ved blant annet å arrestere og tiltale personer som er mistenkt for israelsk-fiendtlige aksjoner. Det palestinske politiet skal også samle inn ulovlige våpen og bryte opp ytterliggående grupper.

Israel skal levere fra seg navn på mistenkte terrorister, og den amerikanske etterretningstjenesten CIA skal avgjøre hvem som kan arresteres.

PLO-charteret
I løpet av to måneder etter at tilbaketrekkingen har startet, skal PLOs sentralråd komme sammen for å bekrefte at det omstridte avsnittet om utslettelse av staten Israel er blitt tatt ut av PLO-charteret. En måned senere skal alle relevante organer i PLO delta på et møte i Gaza og stadfeste dette. President Bill Clinton skal delta på møtet.