SKUTT OG DREPT: Israelske sikkerhetsstyrker arresterer en palestinsk steinkaster ved Shuafat flyktningleir lørdag. Helgen på Vestbredden har vært den blodigste på et år, og fire palestinere har blitt skutt og drept. Foto: REUTERS/Ammar Awad / SCANPIX
SKUTT OG DREPT: Israelske sikkerhetsstyrker arresterer en palestinsk steinkaster ved Shuafat flyktningleir lørdag. Helgen på Vestbredden har vært den blodigste på et år, og fire palestinere har blitt skutt og drept. Foto: REUTERS/Ammar Awad / SCANPIXVis mer

Netanyahu står fast ved byggeplanene

Israel har ingen planer om å endre byggeplanene i Øst-Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

- Vi fører den samme Jerusalem-politikken som alle regjeringer har gjort de siste 42 årene. Å bygge i Jerusalem er som å bygge i Tel Aviv, sa statsministeren noen timer før han skulle møte USAs spesialutsending George Mitchell søndag.

Stridens kjerne er de 1.600 boligene Israel planlegger å bygge i Øst-Jerusalem. Byggeplanene er kritisert både av USA og resten av den såkalte Midtøsten-kvartetten, der amerikanerne har slått seg sammen med Russland, EU og FN for å blåse liv i den fastlåste fredsprosessen.

Kvartetten stilte fredag en rekke krav til israelerne, der de blant annet krevde en stans i bosetningsaktiviteten, samt en avvikling av alle bosetningene som er bygget etter mars 2001. I tillegg oppfordret de både israelerne og palestinerne om å gjenoppta fredssamtalene.

Neste uke reiser Netanyahu til USA for å diskutere situasjonen med amerikanske politikere og jødiske ledere. Søndag overrakte Mitchell en invitasjon til Det hvite hus fra president Barack Obama. Møtet vil sannsynligvis avholdes tirsdag.

Blodig søndag

Søndag ble to palestinere skutt og drept utenfor byen Nablus på Vestbredden. Ifølge det israelske forsvaret prøvde de å stikke ned en israelsk soldat som var på rutinepatrulje. Lørdag ble en 17-åring skutt og drept i en demonstrasjon i landsbyen Burin, og søndag døde en annen tenåring av gummikulene han ble truffet av i den samme demonstrasjonen.

Dermed er fire palestinere drept av israelske soldater denne helgen - den blodigste på et år. Ifølge den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er hendelsene et klart svar på Kvartettens fredsarbeid.

- Den israelske opptrappingen og de daglige drapene på palestinere undergraver de arabiske, palestinske og amerikanske forsøkene på å skape fred, sier han.

Ban i Gaza
FN-BESØK: 'FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte søndag Gazastripen for å ta en titt på situasjonen der. Han kritiserte blant annet Israels blokade, som han mener er virker mot sin hensikt. Foto: REUTERS / Suhaib Salem / SCANPIX
FN-BESØK: 'FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte søndag Gazastripen for å ta en titt på situasjonen der. Han kritiserte blant annet Israels blokade, som han mener er virker mot sin hensikt. Foto: REUTERS / Suhaib Salem / SCANPIX Vis mer

Samtidig besøkte FNs generalsekretær Ban Ki-moon Gazastripen for å ta en titt på gjenoppbyggingsarbeidet der. Dette er den andre gangen han besøker området siden israelerne avsluttet sin voldsomme offensiv i januar i fjor.

- Jeg har gjentatte ganger gjort det klart at den Israelske blokaden av Gazastripen ikke er bærekraftig. Den påfører befolkningen uakseptabel lidelse, hindrer handel og nører opp under ekstremisme, sier han.

Ban besøkte noen av de hardest rammede områdene og innviet et husbyggingsprosjekt, en kornmølle og et kloakkrenseanlegg. Han forsikret også befolkningen om at organisasjonen hans gjør det den kan for at gjøre livene deres enklere.

- FN vil støtte dere gjennom denne prøvelsen, sier han.

(NTB)

STÅR FAST: Benjamin Netanyahu. Foto: AFP PHOTO/POOL/URIEL SINAI/SCANPIX
STÅR FAST: Benjamin Netanyahu. Foto: AFP PHOTO/POOL/URIEL SINAI/SCANPIX Vis mer