Netanyahu støtter palestinsk stat uten hær

Svarer Obama i kveld - vil ha «naturlig vekst» på okkuperte områder.

- JA TIL PALESTINA UTEN VÅPEN:  Israels statsminister Benjamin Netanyahu  på talerstolen i Begin-Sadat senteret ved Bar Llan-universitet i kveld. Foto: BAZ RATNER/EPA/SCANPIX.
- JA TIL PALESTINA UTEN VÅPEN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i Begin-Sadat senteret ved Bar Llan-universitet i kveld. Foto: BAZ RATNER/EPA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||

Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil støtte opprettelsen av en palestinsk stat, på betingelse av at den er demilitarisert og at palestinerne anerkjenner Israel som en suveren stat med Jerusalem som hovedstad.


- Jeg er klar til å møte arabiske ledere nårsomhelst og hvorsomhelst, sa Netanyahu og la til at han like gjerne drar til Damaskus, Riyadh som Beirut for å forhandle fram et fredsløsning for Midtøsten.


Netanyaha kom med sin betingede tostatsløsning i en utenrikspolitisk tale på Bar Llan-universitetet i Tel Aviv i kveld - av ledende kommentatorer sett på som et svar til kravet fra USAs president Barack Obama om at israelerne må akseptere en selvstendig palestinsk stat.


Talen har skapt stor oppmerksomhet i israelske medier i kveld etter at en ikke navngitt medarbeider i Netanyahus stab varslet overfor nyhetsbyrået Reuters tidligere i kveld om hvilke utspill statsministeren ville komme med.


Talen blir referert fra minutt til minutt i nettutgaven til avisa Haaretz.


- Følger Obama

Netanyahu sier han vil følge president Obamas ideer for fred i regionen. 


Men han imøtekommer Obamas krav om israelsk tilbaketrekking fra de okuperte områdene på Vestbredden.


- Det blir ikke mer israelsk bygging, men bare «naturlig vekst» i de israelske bosettingene som allerede eksisterer, sier Netanyahu.


- Palestinerne må anerkjenne Israel som jødenes hjemland, og en internasjonal styrke må garantere for at en palestinsk stat ikke har noen militær styrker, sier Netanyahu i kveld.


Netanyahu vil lansere sitt forslag om en demilitarisert palestinsk stat i en tale i Tel Aviv søndag, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået Reuters.

- Som å dyrke appelsiner i Norge

Talen har allerede gitt blandede reaksjoner i israelske medier fra eksperter og lesere. Kommentatorer mener Netanyaha skal få store problemer med å samle sin nye samarbeidsregjering med dette "frieriet" til USA og president Barack Obama.


En leser i Haaretz trekker paralleller til klimaet i nord for å beskrive hvor urealistisk han synes forslaget fra sin egen statsminister er.


- Smart trekk! En demilitarisert palestinsk stat - vil det skje før eller etter at vi kan dyrke appelsiner i Norge, spør Michael, Jerusalem.

 

DEMONSTRANT  En amerikansk aktivist demonstrerer utenfor universitetet i Tel Aviv, der statsminister Benjamin Netanyahu i kveld kom med sitt betingede forslag om en palestinsk stat. Foto: AP/SCANPIX.
DEMONSTRANT En amerikansk aktivist demonstrerer utenfor universitetet i Tel Aviv, der statsminister Benjamin Netanyahu i kveld kom med sitt betingede forslag om en palestinsk stat. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer