NEI TAKK: Israels statsminister Benjamin Netanyahu avslår en invitasjon om å møte ledende demokrater under besøket i Washington neste uke. Foto:   AFP PHOTO/MENAHEM KAHANA
NEI TAKK: Israels statsminister Benjamin Netanyahu avslår en invitasjon om å møte ledende demokrater under besøket i Washington neste uke. Foto: AFP PHOTO/MENAHEM KAHANAVis mer

Netanyahu takker nei til møte med demokrater

I Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avslår en invitasjon om å møte ledende demokrater under besøket i Washington neste uke.

Det er lederen av Representantenes hus, republikaneren John Boehner, som har invitert Netanyahu til Washington, der han skal tale til Kongressen 3. mars.

Temaet for talen er Irans atomprogram. Netanyahu er sterkt kritisk til at USA forhandler om en atomavtale med Iran, som han anklager for å utvikle atomvåpen i all hemmelighet.

President Barack Obama har gjort det klart at han ikke vil møte Netanyahu, både fordi han ser besøket som et ledd i den israelske statsministerens valgkamp og fordi Netanyahu i hans øyne forsøker å undergrave forhandlingene med Iran.

Demokratene truet først med å boikotte Netanyahus tale i Kongressen, men to ledende demokrater - senatorene Dianne Feinstein og Richard Durbin - inviterte ham likevel til å møte demokratiske senatorer bak lukkede dører under besøket i Washington. Dette for å opprettholde dialogen med Israel, som det het i invitasjonen.

Noe slikt møte blir det imidlertid ikke snakk om, ettersom Netanyahu tirsdag avslo invitasjonen fra demokratene.

- Til tross for at jeg setter stor pris på den vennlige invitasjonen om å møte demokratiske senatorer, tror jeg at jeg ved å gjøre dette nå, ytterligere vil bidra til misoppfatningen av at mitt besøk er av partipolitisk karakter, heter det i avslaget fra den israelske statsministeren.

(NTB)