TROFASTE STØTTESPILLERE:  Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiser til Washington for å møte trofaste støttespillere i den proisraelske lobbygruppen AIPAC og Kongressen. Noe møte i Det hvite hus står foreløpig ikke på programmet. REUTERS/Bernat Armangue/PooL
TROFASTE STØTTESPILLERE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiser til Washington for å møte trofaste støttespillere i den proisraelske lobbygruppen AIPAC og Kongressen. Noe møte i Det hvite hus står foreløpig ikke på programmet. REUTERS/Bernat Armangue/PooLVis mer

Netanyahu til USA for å møte støttespillere

Prøver å bedre det anstrengte forholdet mellom ham og Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiser i helgen til Washington for å møte trofaste støttespillere i Kongressen og Israel-lobbyen.

Bedre forholdet

Noe møte i Det hvite hus står foreløpig ikke på den israelske statsministerens program, men Netanyahu gjorde idag et nytt forsøk på å bedre det anstrengte forholdet mellom ham selv og Obama-administrasjon.

- Jeg setter stor pris på president Obamas engasjement for Israels sikkerhet som han har gitt uttrykk for mange ganger, forsikret Netanyahu.

Bakgrunnen for uttalelsen var et hissig utfall fra den israelske statsministerens svoger, Hagai Ben-Artzi, som i et intervju med israelsk radio anklaget Obama for å være antisemitt.

- Så lenge USA har en antisemittisk president, er dette en test for oss. Vi må gjøre det klart at vi ikke gir etter. Vi er en 4.000 år gammel nasjon, mens du vil være glemt om et år eller to. Hvem kommer vel til å minnes deg? Jerusalem er derimot evig, sa Ben-Artzi.


Anstrengt

Netanyahu var raskt ute med å ta avstand fra svogerens uttalelse og kastet seg på telefonen til Washington der han snakket med visepresident Joe Biden.

Hva som ble sagt under samtalen, er ikke kjent. Forholdet mellom Israel og USA er fortsatt anstrengt etter Bidens forsøk på å bringe partene til forhandlingsbordet i forrige uke.

Til tross for gjentatte krav fra USA og resten av verden om byggestans i bosetningene kunngjorde Israel under Bidens besøk at det skulle bygges 1.600 nye boliger i utkanten av Øst-Jerusalem.

Biden fordømte beslutningen, som USAs utenriksminister Hillary Clinton karakteriserte som en ren fornærmelse.

USAs spesialutsending George Mitchell avlyste tirsdag et planlagt besøk i Israel og satte i stedet kursen for Moskva, der den såkalte Midtøstenkvartetten skal møtes fredag.


Møter Israel-lobbyen

Netanyahu har strukket seg til å beklage den dårlige «timingen» for å kunngjøre utvidelser i bosetningene under Bidens besøk, men har fastslått at byggingen fortsetter.

Til helgen setter Netanyahu seg på flyet til Washington, der det ikke er lagt opp til noe møte i Det hvite hus.

Den israelske statsministeren skal i stedet møte trofaste støttespillere i den proisraelske lobbygruppen AIPAC og Kongressen, noe som kan være et forsøk på å skremme Obama fra å legge ytterligere press på hans egen regjering.


Venter på svar

Selv om utenriksminister Hillary Clinton tidligere i uka gjorde et forsøk på å dempe ordkrigen noe ved å understreke hvilke «nære og urokkelige bånd» som fins mellom USA og Israel, understrekes det samtidig i Washington at de nå mener alvor.

En talsmann for amerikansk UD bekrefter at USA avventer et formelt israelsk svar på kravene Clinton har lagt på Netanyahus bord, og at svaret vil avgjøre hvilke steg Obama-administrasjonen deretter vil ta. (NTB)