Netanyahu trekker seg

Benjamin Netanyahu stiller ikke som kandidat under valget på ny statsminister i februar, opplyser en talsmann for den israelske høyrepolitikeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han sier at han trekker seg fra kampen, både om Likud og statsministerposten, sier Aviv Bushinsky som er kjent for å være en nær medarbeider av Netanyahu.

- Ariel Sharon, Likuds leder, er eneste kandidat, sier Bushinsky.

Ingen overraskelse

Netanyahus beslutning kan ikke sies å komme som noen stor overraskelse, ettersom den israelske nasjonalforsamlingen Knesset sent mandag kveld besluttet at det ikke skulle holdes valg på ny nasjonalforsamling i landet.

Det ultraortodokse Shas-partiet satte foten ned for dette, vel vitende om at de vil få problemer med å gjenerobre sine 17 plasser i Knesset ved et eventuelt nyvalg.

Klart for Sharon

Meningsmålinger den siste tiden har gitt Netanyahu er klart forsprang i kampen om statsministerposten, samtidig som den tidligere statsministeren og Likud-lederen er vel vitende om at han med dagens Knesset ville ha fått store problemer med å regjere.

Netanyahu gjorde det derfor klart på forhånd at han ikke ville stille som kandidat i statsministervalget 6. februar, om det ikke samtidig ble utlyst nyvalg til Knesset.

Netanyahus beslutning om å trekke seg, innebærer at Likuds nåværende leder, den omstridte eks-generalen Ariel Sharon, blir høyresidens kandidat under valget.

Sharon vil få betydelig større vansker med å slå Arbeiderpartiets kandidat, avtroppende statsminister Ehud Barak.

Verdiløs fredsavtale

Politiske kommentatorer og diplomater i regionen tror Baraks største og kanskje eneste sjanse ligger i at han før valget greier å dra i land en fredsavtale med palestinerne. Om han greier å lose en slik avtale gjennom Knesset, er derimot tvilsomt.

Sharon har med all tydelighet gjort det klart at han ikke vil etterleve noen fredsavtale inngått av Barak, om han selv skulle bli statsminister.

Barak har ingen rett til å undertegne en slik avtale. Han har trukket seg som statsminister, og avgangen er alt et faktum. Dersom en avtale likevel blir inngått, vil den ikke bli satt ut i livet, sa Sharon mandag.

Peres på banen

Samtidig med at Netanyahu i dag tidlig trakk seg, kunngjorde en annen tidligere statsminister at han vurderte å kaste seg inn i kampen.

Arbeiderparti-veteranen Shimon Peres bekrefter at han vurderer å stille som uavhengig kandidat.

- Jeg vurderer det grundig, sa Peres.

Meningsmålinger viser at den 77 år gamle fredsprisvinneren, som har vært statsminister flere ganger uten noensinne å ha vunnet valg, har større støtte blant israelerne enn Sharon.

På spørsmål hvem av de to som bør bli landets neste statsminister, svarte 45 prosent av de spurte Peres mens 40 prosent svarer Sharon.

(NTB)