- Netanyahu tror Obama ønsker konfrontasjon

Mener USAs president vil tekkes den arabiske verden.

SNAKKER SAMMEN: I går snakket USAs president Barack Obama med Israels statsminister Benjamin Netanyahu på en telefonkonferanse fra det hvite hus. De to hadde konstruktive samtaler, ifølge Obamas medarbeidere: Foot: Pete Souza/Scanpix
SNAKKER SAMMEN: I går snakket USAs president Barack Obama med Israels statsminister Benjamin Netanyahu på en telefonkonferanse fra det hvite hus. De to hadde konstruktive samtaler, ifølge Obamas medarbeidere: Foot: Pete Souza/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Benjamin Netanyahu tror Barack Obama ønsker en konfrontasjon med Israel for å tekkes den arabiske verden, sier den israelske statsministerens medarbeidere.

Medarbeiderne, som uttaler seg anonymt til den israelske avisen Haaretz, opplyser at Netanyahu baserer sitt syn på Obamas tale i Kairo i forrige uke.

I talen snakket Obama om en ny start i forholdet mellom USA og islam. Han snakket også lenge om den israelsk-arabiske konflikten.

Den amerikanske presidenten krever blant annet at Israel anerkjenner palestinernes rett til en egen stat, og at landet stanser bosettingen på den okkuperte Vestbredden.

Netanyahu har foreløpig ikke etterkommet noen av kravene, og ifølge medarbeiderne frykter han at Obamas plan for fred i Midtøsten vil inneholde punkter som Israel vil ha vanskelig for å svelge.

Minkende støtte

Netanyahu mener at USA har staket ut en ny kurs der en åpen politisk konfrontasjon med Israel skal tjene hovedmålet, nemlig et bedre forhold til den arabiske verden, forteller medarbeiderne.

De sier videre at Det hvite hus, som historisk sett har holdt de arabiskvennlige delene av forsvars- og utenriksdepartementet i sjakk, nå er blitt «hovedproblemet» for Israel i forholdet til USA.

Den vanligvis sterke støtten til bosetningspolitikken i Kongressen og blant amerikanske jøder er også redusert.

Telefonsamtale

Mandag snakket Obama og Netanyahu på telefon i anledning sistnevntes tale om fred og sikkerhet neste uke, melder nyhetsbyrået AFP.

- De to hadde en 20 minutters konstruktiv samtale på telefonen, sier pressetalsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus.

Gibbs forteller at Obama gjentok hovedinnholdet i forrige ukes tale i Kairo, der Israels sikkerhet var et av punktene.

- Han la til at han ser fram til å høre Netanyahus tale om fred og sikkerhet, sier Gibbs.

Mitchell på besøk

Statsminister Netanyahus kontor opplyser at samtalene var varierte og gikk i en positiv tone.

- De to lederne ble enige om å holde tett kontakt, heter det i en uttalelse fra den israelske statsministerens kontor.

USAs Midtøsten-utsending George Mitchell, som mandag besøkte Norge, ankom Israel senere på dagen. Tirsdag skal han møte en rekke israelske politikere, blant dem Benjamin Netanyahu. Onsdag står møter med palestinernes statsminister Mahmoud Abbas for tur.

(NTB)

 


USA PÅ NY KURS: Israels statsminister Benjamin Netanyahu frykter Obamas plan for fred i Midtøsten vil inneholde punkter som er vanskelig for Israel å svelge. Foto: Scanpix
USA PÅ NY KURS: Israels statsminister Benjamin Netanyahu frykter Obamas plan for fred i Midtøsten vil inneholde punkter som er vanskelig for Israel å svelge. Foto: Scanpix Vis mer