Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Netanyahu vil benåde dømt soldat i rettssaken som splitter Israel

Risikerer å komme på kant med det israelske forsvaret.

DØMT: Den 20 år gamle israelske soldaten Elor Azaria er dømt for drap etter at han skjøt og drepte en palestinsk mann i fjor. Hendelsen ble fanget på film. NB! Sterke bilder. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 21 år gamle palestineren Abdel Fatah al-Sharif ble skutt i hodet av den israelske soldaten Elor Azaria, mens han lå skadet på bakken. Al-Sharif hadde først knivstukket en annen soldat før han ble lagt i bakken og deretter skutt.

I dag ble soldaten dømt for uaktsomt drap av en israelsk militærdomstol. Azaria risikerer opptil 20 års fengsel.

VIL AT SOLDATEN SKAL BENÅDES: Netanyahu har ved å støtte soldaten kastet seg ut i en rasende politisk debatt som splitter landet, og han risikerer å komme på kant med det israelske forsvaret. Foto: AP
VIL AT SOLDATEN SKAL BENÅDES: Netanyahu har ved å støtte soldaten kastet seg ut i en rasende politisk debatt som splitter landet, og han risikerer å komme på kant med det israelske forsvaret. Foto: AP Vis mer

Reaksjonene i Israel har vært sterke etter at soldaten ble kjent skyldig.

I ettermiddag har den israelske forsvarssjefen blitt drapstruet, og flere har bedt om at soldaten blir benådet. Blant dem statsminister Benjamin Netanyahu.

Rasende debatt

Den israelske statsministeren har uttalt at han vil at soldaten skal bli benådet. Statsministeren kom med sitt standpunkt på sin Facebook-side bare få timer etter at soldaten ble dømt onsdag. Han oppfordret samtidig publikum til fortsatt å støtte forsvaret, skriver Fox News.

Det er den israelske presidenten Reuven Rivlin, som har myndighet til å benåde soldaten. Rivlin maner til ro, og har uttalt at han vil vente til den rettslige prosessen har gått sin gang før han tar en avgjørelse, skriver NBC.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Israel etter at videoen av skytingen ble offentliggjort.

Netanyahu har ved å støtte soldaten kastet seg ut i en rasende politisk debatt som splitter landet, og han risikerer også å komme på kant med det israelske forsvaret.

Splitter landet

Store folkemengder har i ettermiddag samlet seg i gatene i Tel Aviv for å gi sin støtte til den tiltalte soldaten.

Israelerne er delt. Den ene siden mener det ikke skal være lov å skyte personer som ikke framstår som en trussel, selv som soldat. Den andre siden mener at den tiltalte soldaten aldri burde vært dømt, og at den drepte palestineren er en terrorist som ikke hadde rett til å overleve angrepet, skriver NTB.

Israelske sikkerhetsstyrker har over en lengre periode vært anklaget for overdreven maktbruk, men israelske myndigheter har stort sett forsvart drapene. Sist gang en israelsk soldat ble dømt for drap var i 2004, da en soldat ble dømt til åtte års fengsel for å ha drept en britisk aktivist på Gazastripen i 2003.

Uenighet mellom hæren og forsvarsministeren

Den israelske forsvarssjefen kritiserte tirsdag forsøkene på å bagatellisere soldatens ansvar for egne handlinger. Det har provosert politikere og høyreorienterte israelere.

På den andre siden har Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman erklært at han er uenig i rettens konklusjon.

I og med at soldaten ble dømt fikk den israelske hæren som de ville i første omgang, men det er ventet at soldatens forsvarere vil anke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling