ANSTRENGT:  1. april bestemte Israel seg for å bygge ut 700 nye og ulovlige hus i Øst-Jerusalem. Det fikk amerikanerne til å reagere krassere mot sine israelske venner enn normalt. Nå svarer Netanyahu med å kutte så godt som all kontakt med det israelske lederskapet. Foto: Scanpix
ANSTRENGT: 1. april bestemte Israel seg for å bygge ut 700 nye og ulovlige hus i Øst-Jerusalem. Det fikk amerikanerne til å reagere krassere mot sine israelske venner enn normalt. Nå svarer Netanyahu med å kutte så godt som all kontakt med det israelske lederskapet. Foto: ScanpixVis mer

Netanyahu vil kutte kontakt med palestinerne

Bare fredsforhandler Tzipi Livni får møte palestinske toppledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har det vært høylytt diskusjon i Israel etter at USAs utenriksminister i går gikk langt i å legge skylda på isralerne for at de såkalte fredssamtalene med palestinerne nok en gang er uten resultater.

I dag går statsminister Benjamin Netanyahu ut og beordrer israelske ministre om å kutte kontakt med palestinske ledere i «ikke-sikkerhetsrelaterte» saker, melder både Ha'aretz og Ynet. Fredssamtale-forhandler Tzipi Livni får fortsatt jobbe.

Skylder på hverandre En israelsk talsmann sier at Netanyahus ordre skyldes «palestinernes grove brudd når det gjelder å forplikte seg til fredssamtalenes rammeverk».

Ordren kommer en dag etter at USAs John Kerry sa at Israels avgjørelse om å bygge 700 nye ulovlige hus i Øst-Jerusalem er grunnen til at fredssamtalene nå er i krise. 

Kerry gikk i går lenger enn hva som er vanlig fra amerikanerne når det gjelder kritikk av sin gode venn Israel: «Kunngjøringen av planer om 700 nye bosetterboliger i Jerusalem ødela øyeblikket, idet USA forsøkte å få partene til å fortsette samtalene», var Kerrys beskrivelse i det amerikanske senatet.

- Unnskylder aldri Kerry viste også til at Israel hadde utsatt løslatelsen av palestinske fanger, som de tidligere hadde inngått avtale om.

Kerrys uttalelser faller ikke i god jord i Israel.

- Israel vil aldri unnskylde byggevirksomheten i Jerusalem, sier Israels økonomiminister Naftali Bennett, som sier ingenting kan hindre at byen blir «det jødiske folks hovedstad til evig tid», melder NTB.

KOMMENTARFELTET BLE DEBATTLEDET AV BJØRN BRATTEN.