- Netanyahu vil splitte Israel fra USA

Israels utenriksminister spår krise hvis høyrelederen vinner valget.

ADVARER: Israels utenriksminister Tzipi Livni tror Netanyahu som ny statsminister vil føre til splittelse mellom Israel og USA. Foto: AP/Thierry Charlier
ADVARER: Israels utenriksminister Tzipi Livni tror Netanyahu som ny statsminister vil føre til splittelse mellom Israel og USA. Foto: AP/Thierry Charlier Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En eventuell ny israelsk regjering med høyrelederen Benjamin Netanyahu som statsminister vil få problemer med forholdet til USA, spår Israels utenriksminister Tzipi Livni. Det kan bli full splittelse, advarer hun.

Livnis spådommer er satt fram i private samtaler, men innholdet har lekket ut og ble slått stort opp i israelske medier søndag. Utenriksministeren leder sentrum-høyrepartiet Kadima inn i valgkampen foran nyvalget i Israel 10. februar.

Meningsmålinger viser at valget kan ende med at Netanyahus høyreparti Likud danner en koalisjonsregjering sammen med det høyreradikale Yisrael Beitenu, og konservative religiøse jødiske partier.

- Israel blir nødt til å bestemme seg for om landet vil stå på den siden som fremmer fredsprosessen, eller avviser den. Hvis dette er uklart, er en splittelse i forholdet til USA ikke til å unngå, mener Tzipi Livni ifølge Tel Aviv-avisen Haaretz.

Uttalelsene blir kjent rett før George Mitchell skal avlegge sitt første besøk i Midtøsten som den nye amerikanske presidenten Barack Obamas spesialutsending til regionen. En talsmann for Israels utenriksdepartement bekreftet søndag at Mitchell er ventet til landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer