Netanyahu vil stille

Benjamin Netanyahu forsøker å velte statsminister Ehud Baraks taktiske spill. Bibi vil bli statsminister igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare timer etter at Barak leverte inn sin avskjedssøknad i dag, kunngjorde tidligere statsminister Netanyahu at han vil prøve å bli Baraks motkandidat i nyvalget som må holdes innen 60 dager.

Taktisk trekk

Arbeiderpartiet nominerte Barak som sin kandidat til statsministerposten tidligere i dag. Gårdagens overraskende beslutning om nyvalg, blir av de fleste observatører tolket som et rent taktisk trekk fra Barak: Han ville unngå 'Bibi' Netanyahu som motkandidat. Valgloven sier at bare medlemmer av den sittende nasjonalforsamlingen kan stille i et rent statsministervalg.

Baraks popularitet har falt dramatisk siden den nye runden palestinske opptøyer startet i oktober. Meningsmålinger har i det siste gitt ham drøyt 35 prosents oppslutning, mens Bibi scorer over 50 prosent.

Ber om hjelp

Den aller ferskeste, offentliggjort i avisa Maariv fredag, gir Netanyahu en ledelse på 45 mot 27 prosent over Barak. Voldsomhetene har fått mange israelere til å lengte tilbake til Netanyahus harde kurs.

Nå ber eks-statsministeren de folkevalgte i Knesset om hjelp til å omgå valglovens hindre. En lovendring må trolig til.

Dagens lov: Så lenge nasjonalforsamlingen ikke er oppløst, kan bare medlemmer av Knesset stille til valg som statsminister. Får Barak det som han vil, blir hans fremste utfordrer hauken Ariel Sharon. Han er uspiselig for mange israelere, for ikke å nevne omverdenen. Sharons spasertur på Tempelhøyden i begynnelsen av oktober var startskudd for de pågående urolighetene.

Arafat misfornøyd

Den palestinske lederen Yasser Arafat er lite glad for Baraks avgjørelse om nyvalg.

- Barak er berømt for å kaste bort tid - og unnlate å gjøre hva han har lovet, sier Arafat til AP i dag.

- Det er ingen tvil om at dette vil påvirke forhandlingene. Fredssamtalene vil opphøre inntil valget er over.

Til sammen 319 mennesker er drept i løpet av de ti ukene den siste intifadaen har vart. Det store flertallet av de drepte er palestinere.

<B>OPPGITT: Yasser Arafat er oppgitt over Baraks sommel og vil parkere fredsprosessen til etter nyvalget. Han ble mottatt av æresgarden ved retur fra Saudi-Arabia i dag.
GIKK AV:</B> Ehud Barak leverte i dag sin avskjedssøknad til president Moshe Katsav i dag. I en atmosfære av vold og usikkerhet, kastes Israel inn i en ny valgkamp.