Netanyahus Cadillac'er utløste atomalarm

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kan helt ufrivillig ha bidratt til at Pakistan skjerpet sin forsvarsberedskap i slutten av mai. Et transportfly som fraktet Netanyahus limusiner til et offisielt besøk i Usbekistan, fikk ifølge israelsk fjernsyn atomalarmen til å gå i Islamabad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Transporten av de pansrede Cadillac'ene ble oppfattet som et mulig israelsk angrep mot mål i Pakistan, noe som sett fra pakistansk side ikke er så usannsynlig. Det muslimske Pakistan mistenker nemlig Israel for å ha hjulpet India i utviklingen av atomvåpen.

India prøvesprengte i slutten av mai fem atomladninger, og disse testene ble fulgt av pakistanske sprenginger. Disse tegnene til et kjernefysisk våpenkappløp skapte krigsfrykt i hele regionen og vakte sterke internasjonale reaksjoner.

Israel har ikke åpent erklært at landet har atomvåpen, men de fleste eksperter antar at israelerne har fullt utviklede og kampklare kjernefysiske våpen. Israel regnes derfor blant de såkalte «terskellandene», som kan stå fram som atommakt så snart landets ledere bestemmer seg for det.

Indias ledende kjernefysiker, A.P.J. Abdul Kalam, besøkte Israel flere ganger i 1996 og 1997 sammen med andre indiske atomeksperter. Israelske vitenskapsfolk skal også ha avlagt flere besøk i India, skriver Jerusalem-avisen Yedioth Aharonot.

(NTB-DPA)