- Netanyahus sjarm- offensiv verdiløs

JERUSALEM (NTB): Statsminister Benjamin Netanyahus besøk i Europa i forrige uke har ikke ført fredsprosessen et eneste skritt framover, fastslår regjeringskritiske observatører i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringskritiske kilder i Israel tror lite på at Netanyahu har endret sin avvisende holdning til Oslo-avtalen. Utenriksminister Knut Vollebæk oppsummerte ved besøkets slutt i helgen at Netanyahu hadde bekreftet sin vilje til å forhandle, at han ønsker å møte Yasser Arafat og at han forholder seg til Oslo-avtalen. Men den regjeringskritiske avisa Ha'aretz tviler på lederplass i dag:

- Netanyahu har opparbeidet seg gode evner i å skape inntrykk av diplomatisk suksess. Men til tross for den glansfulle rammen rundt møtene med de europeiske lederne er det vanskelig å se noen substans i Netanyahus forslag til å gjenopplive fredsprosessen, slår avisa fast, og fremholder:

- Netanyahu har sagt til sine europeiske kolleger at han gjerne vil møte Arafat, og vil ha hjelp til å ordne et slikt møte. Arafat på sin side hevder imidlertid at han ikke har ikke mottatt noen slik anmodning. Hvis Netanyahu ville møte Arafat, trengte han ikke ty til andres hjelp for å arrangere det, skriver avisa videre.

Ingen verdi

Andre kritiske observatører slutter seg til:

- Netanyahus offentlige uttalelser om at han er forpliktet til Oslo-avtalen har ingen verdi. Netanyahu har aldri vist noen vilje til å iverksette Oslo-avtalen, skriver kommentatoren Uzi Benziman.

På kommentarplass viser han til at Netanyahu inviterer den ene og den andre til å spille en rolle i fredsprosessen. Både Norge, EU, USA, Egypt og Jordan har fått slike oppfordringer.

- Men israelske observatører lar seg ikke lengre imponere av Netanyahus diplomatiske akrobat-øvelser. I snart to år har han hatt både myndighet og ansvar for å få fortgang i Oslo-prosessen, uten at han har gjort noe. Ånden fra Oslo-forhandlingen er død, skriver Benziman.

Ingen byggestans

At Netanyahu ikke viser stor fleksibilitet når det gjelder vanskelige israelske spørsmål demonstrerte han i London søndag. Netanyahu avviste den britiske statsministeren Tony Blairs forslag om at den israelske nybyggingen i omstridte områder må opphøre. Også USA har i lengre tid presset på for å få Israel til midlertidig å stanse utvidelsene av de jødiske bosettingene, uten resultat.

Utbyggingen av bosettingene sees som en enorm provokasjon fra palestinsk side, og en hindring for fred.

(NTB)