Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Netcom med 4G-nett i 2010

Hva sier du til 100 megabit rett i lomma?

LYNRASK FRAMTID: Netcom starter i disse dager utbyggingen av det nye høyhastighetesmobilnettet. Her fra LGs lansering av 4G-brikke, myntet på mobiltelefoner og innstikk-kort til bærbare maskiner.   Foto: AP PHOTO/SCANPIX
LYNRASK FRAMTID: Netcom starter i disse dager utbyggingen av det nye høyhastighetesmobilnettet. Her fra LGs lansering av 4G-brikke, myntet på mobiltelefoner og innstikk-kort til bærbare maskiner. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mobilselskapet Netcom melder i dag at de skal sette i gang med byggingen av nytt fjerdegenerasjonsmobilnett, kjent som 4G.

Netcoms svenske eier Telia Sonera planlegger å ha nettet oppe og gå i Oslo og Stockholm en gang til neste år.

Dette blir i så fall verdens første 4G-nett, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Banker hjemmenettet
4G kan gi teoretiske hastigheter på omkring 100 megabit per sekund (mbps).

Til sammenlikning har dagens 3G-nett en teoretisk hastighet på 7,2 mbps.

En fast bredbåndslinje i hjemmet i dag har vanligvis en hastighet på 0,5-10 mbps.

- Utbyggingen av 4G i Oslo gir utrykk for vårt ønske om å være en drivkraft i utviklingen av den mobile fremtiden, sier NetComs administrerende direktør August Baumann i pressemeldingen og utdyper:

- Samtidig er det viktig for NetCom å fortsette arbeidet med økt kapasitet, dekning og hastighet i Turbo 3G-nettet, mens videre utrulling av 4G ligger frem i tid og avhenger av blant annet rammebetingelser og regulatorisk retning.

Man har tidligere spådd at 4G-nettet vil rulles ut i den industrielle delen av verden i løpet av 2012-2015.

Bredbåndstelefoni
Det nye supernettet er først og fremst myntet på datatrafikk og bærbare maskiner, og ikke nødvendigvis vanlige telefonsamtaler, ifølge Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus.

4G-nettet, slik standarden er definert i dag, har ikke støtte for telefoni slik vi kjenner det.

- Nettet kan derimot brukes til IP-telefoni og dataoverføring via en bærbar maskin med innstikk-kort, slik man allerede gjør med mobilt bredbånd, sier Vederhus til Dagbladet.no.

IP- eller bredbåndstelefoni forutsetter, som navnet tiliser, at samtalen blir sendt over bredbåndslinjen, og ikke telenettet.

Venter på nye mobiler
På nåværende tidspunkt foreligger det bare et fåtall, om noen, mobiltelefoner som støtter det nye supernettet. Flere er på utviklingsstadiet.

Den koreanske elektronikkprodusenten LG viste før jul fram en 4G-brikke, som kan danne grunnlaget for nye mobiltelefoner, ifølge iTWire.

Forsøkene viste at brikken kunne oppnå en nedlastningshastighet på 60 mbps og en opplastningshastighet på 20 mbps.

Sagt i langt enklere tale, vil det med denne hastiheten ta omkring halvannet minutt å laste ned en film eller en fil på 700 megabyte (MB).

Netcom er heller ikke bekymret over den foreløpige mangelen på mobiler med 4G-støtte.

- Telia Sonera jobber tett med flere tilbydere om utvikling av mobiltelefoner og innstikk-kort til pc til 4G-nettet, sier han og fortsetter:

- Vi lanserer selvsagt ikke nettet før disse foreligger. Men slike ting henger sammen. Når nettet er klart, får også produsentene ut det nødvendig utstyret.

Helt ny teknologi
Allerede i 2007 gikk Netcom til innkjøp av et sekvensområde for 4G-nettet, på en auksjon i regi av Post- og teletilsynet.

Selskapet har dermed utbygningsrett i hele Norge.

Ifølge Vederhus er det foreløpig altfor tidlig å si noe om hva 4G vil koste for brukerne.

- Nå er vi opptatt med å få i gang utrullingen. Dette innebærer et helt nytt system, med blant annet nye basestasjoner. Det er en stor overgang, akkurat som fra GSM til 3G, sier han og legger til:

- Det vi vet, er at det kommer til å gå fryktelig fort. Siden det er et mobilt nettverk vil hastigheten variere, men selv om du får en tiendel av den teoretiske hastigheten, vil det slå det beste ADSL kan tilby i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!