Netcoms underleverandør anmeldt for menneskehandel

Jobbet for sju kroner og femti øre timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsgiveren til de rumenske arbeiderne som jobbet med utbygging av NetComs 4G-nett i Norge for sju kroner og femti øre timen, anmeldes nå for menneskehandel.

Lørdag melder TV 2 at arbeiderne, ifølge arbeidskontrakten, må betale sin rumenske arbeidsgiver RCA Group 5000 Euro, tilsvarende 3 årslønner dersom de vil si opp jobben i Norge. De er også erstatningsansvarlig dersom arbeidet ikke er godt nok utført eller tar lengre tid enn avtalt.

Elektroarbeidernes fagforening anmelder forholdet til politiet etter at saken ble kjent fredag.

- Vi anser at det kanskje kan være menneskehandel som ligger til grunn, slik at vi vil gå til politianmeldelse på mandag, sier Ove Toska, leder i Elektroarbeidernes fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Det er det norske teleselskapet Netel som står for mye av utbyggingen av telenettet for NetCom. De har en entreprisekontrakt med det rumenske selskapet RCA, som har arbeidsgiveransvar og inngår lønns- og arbeidsavtaler med rumenerne som jobber i Norge.

Netel erkjenner at de aldri spurte om lønnsforhold og ba heller aldri om å få se arbeidskontraktene før de inngikk samarbeidsavtalen med rumenske RCA Group. Netel har nå sagt opp avtalen med det rumenske selskapet. (©NTB)