Nett-eksperter kan redde drapstiltalt

Eksperter på hvordan vi bruker Internett, kan redde en stemor (24) fra Østlandet fra å bli dømt for barnedrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Kvinnen er tiltalt for forsettlig drap på sin tre år gamle stedatter. Ifølge tiltalen skal hun ha kvalt barnet, med begge hender eller en myk gjenstand.

Selv hevder hun det var en ulykke. Hun skal ha falt i en trapp, landet over barnet og mistet bevisstheten, slik at barnet døde av kvelning.

Når straffesaken kommer opp for Trondheim tingrett onsdag, blir det en strid om personligheten hennes.

Et annet viktig tema blir hva kvinnen har holdt på med på Internett. Det var oppførselen hennes på nettet som vakte politiets interesse for saken, og førte til mistanken mot henne.

På nettstedet www.nybaktmamma.com, der kvinnen deltar i diskusjoner blant småbarnsmødre, foreslår hun å legge ut «avskjedsbilder» av barnet. Her uttrykker hun seg også på måter som kan virke påfallende.

Netteksperter

På vitnelista har forsvarerne flere eksperter på folks atferd på Internett.

- Det er ikke noe spesielt eller dramatisk ved tiltaltes bruk av Internett. I løpet av rettssaken tror jeg vi kan vise at det ikke har skjedd noe straffbart, sier den ene av kvinnens forsvarere, advokat Arve Opdahl, til Dagbladet.

Den drapstiltalte stemoren ønsker ikke å snakke med Dagbladet. Hun føler hun er forhåndsdømt av mediedekningen.

5. november i fjor var stemoren alene hjemme med sin tre år gamle stedatter. Kvinnen har fortalt at de falt i kjellertrappa. Da hun kom til seg selv, lå hun over barnet. Treåringen hadde sluttet å puste.

I løpet av våren og sommeren vokser drapsmistanken.

Det starter med en såkalt teknisk siktelse, for uaktsomt drap.

Så kommer sjokket: Plutselig handler det om forsettlig drap.

Kvinnen blir deprimert og syk.

Kvelning

Ifølge legene døde barnet av kvelning, men påtalemyndigheten har ikke noe bevis for at et drap har funnet sted.

Aktor, statsadvokat Kaia Strandjord, vil legge fram en kjede av indisier som skal vise at kvinnen er skyldig. Kvinnens forsvarere, advokatene Arve Opdahl og Venil Katharina Thiis, mener at ikke noe av dette holder til en fellende dom.

HOLDES INNESPERRET: Fordi hun kan finne på å ta sitt eget liv, holdes stemoren (24) innesperret på Brøset psykiatriske sykehus. Hun blir neppe friskere av det, mener forsvareren hennes, advokat Arve Opdahl. Straffesaken mot kvinnen vil dreie seg om aktivitetene hennes på Internett.