Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nett og telefon tilbake for de fleste i Finnmark

Var borte i neste to døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen innbyggere i Øst-Finnmark er fortsatt uten nett og mobiltelefon, men torsdag morgen er situasjonen er på bedringens vei. Telenor fikk delvis fikset den skadde fiberkabelen i løpet av natten.

Klokken 2.57 kom mye av forbindelsen som hadde vært borte, tilbake igjen, forteller dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor.

– Status nå klokken 6 er at fast- og mobilnettet i Båtsfjord, fastnett og mye av mobilnettet i Berlevåg og kystradioen er inne igjen. Vi har enkeltabonnenter på bredbånd som er ute, og det er primært det som gjenstår, sammen med to mobilbasestasjoner, sier Amundsen til NTB.

Døgnbemanning

3.5000 innbyggere i de to kommunene var uten nett og telefon fra tirsdag morgen på grunn av to brudd på en hovedfiberkabel. Telenor håper resten av befolkningen skal ha både nett og telefon i løpet av morgenen.

– Det gjenstår reparering av den ene fiberen. Årsaken til situasjonen er sannsynligvis tretthetsbrudd på grunn av sjø, sier Amundsen.

Politi og helsevesen har hatt døgnbemanning for å hjelpe folk dersom det skulle oppstå problemer som følge av telekrisen, men natt til torsdag var det ikke meldt om alvorlige hendelser.

– Det er stille og rolig, og de 3.500 som bor i området, har holdt seg i ro i kveld og natt. Det har ikke vært noe bråk, sa operasjonsleder Bjørn Tormod Syvertsen i Finnmark politidistrikt til NTB rundt klokka 2.

Vurderer ombygging

Ordfører Geir Knutsen i Båtsfjord sa onsdag til NRK at han mener at det i 2017 burde være mulig å reparere en kabel raskere enn det som er tilfelle nå.

– Fylkesmannens beredskapsavdeling, som kontrollerer oss, bør trykke på de rette knappene slik at det kommer et system som gjør at slike brudd blir reparert så fort som overhodet mulig. Og i tillegg bør vi fra politisk nivå presse på og gjøre akkurat det samme, sier Knutsen.

Bruddet førte til at deler av det maritime VHF- og MF-nettet til Telenor kystradio er berørt, slik at også maritim nødtrafikk var nede langs store deler av Finnmarkskysten. Telenor ser på muligheten for å bygge om løsningene de har i Båtsfjord og Berlevåg til stasjoner for GSM-nettet, slik at det vil kunne være et samband i drift om fiberkabelen til sjøs igjen skulle bli brutt.

– Det er fortsatt noe samband i området, blant annet har flyplassen i Båtsfjord samband, men i selve tettstedene Båtsfjord og Berlevåg er det omtrent helt dødt, sier informasjonssjef Per A. Meling i Telenor.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling