Nettavisen-journalist tiltalt for innsidehandel

Tjente penger på en artikkel - før den ble publisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 10. januar 2006 skal den nå tiltalte journalisten Thomas Gulbrandsen i Nettavisen/NA24 ha fått vite at en av kollegene i redaksjonen arbeidet med en negativ sak om Det Norske Oljeselskap (DNO).

Artikkelen handlet om at kontrakten selskapet hadde fått om utvinning av olje i Nord-Irak var ugyldig.

Tipset faren
Nettavisens artikkel bygde blant annet på en anonym kilde «på høyeste politiske nivå i det irakiske oljedepartementet». Journalisten som skrev saken er ikke siktet eller tiltalt for å ha gjort noe galt.

Like før saken ble publisert, skal Gulbrandsen
ifølge Økokrim ha solgt sine 600 aksjer i det omtalte selskapet.

I tillegg tok han kontakt med faren sin, som også solgte sine DNO-aksjer før artikkelen ble lagt ut på internett. Samme dag som artikkelen ble publisert, falt DNO-aksjen med 10 prosent. Dagen etter fortsatte kursfallet med nye 10 prosent.

Kjøpte tilbake
Den 11. januar, dagen etter publiseringen, kjøpte både far og sønn seg inn i selskapet igjen. De to skal ha tjent til sammen 3,4 millioner kroner på handlene, ifølge Økokrim.

Nå er begge tiltalt for innsidehandel.

Gulbrandsen er også tiltalt for å ha medvirket til at en tidligere megler solgte DNO-aksjer i forkant av at artikkelen ble publisert. Han er videre tiltalt for å ha kjøpt aksjer i Sinvest ASA 14. juni 2006, etter å ha mottatt innsideinformasjon fra den samme megleren.

- Min klient mener han verken har handlet på basis av innsideinformasjon eller at han har tilskyndet andre slik informasjon, sier forsvarer Olav Braaten til Dagbladet.no. Advokaten sier tiltalte ikke var kjent med artikkelen på det tidspunktet han solgte sine aksjer eller da han ringte faren.

Mannen jobbet den gang som journalist i Nettavisen/NA24. I dag har han en annen stilling i Mediehuset Nettavisen.

Tiltalen dreier seg om brudd på Verdipapirhandelloven § 2-3, som har en strafferamme på seks år.

- Om min klient blir funnet skyldig på alle tiltalepunkter risikerer han å havne i fengsel, sier Braaten.

Les: Økokrims razzia hos Nettavisen